Fakty i mity o mleku - debata i wykłady w Łomży

Redakcja
W spotkaniach uczestniczyli uczniowie, nauczyciele oraz studenci
W spotkaniach uczestniczyli uczniowie, nauczyciele oraz studenci
Polska Izba Mleka uczciła Światowy Dzień Mleka zorganizował spotkanie w Łomży.

W ramach projektu „Cykl Konferencji: Fakty i mity o mleku” sfinansowanego z Funduszu Promocji Mleka przeprowadzono 2 spotkania, które były adresowane do grona osób kształcących się na kierunkach związanych z żywieniem człowieka. Pierwsze z nich odbyło się Zespole Szkół Technicznych i Ogólnokształcących Nr 4 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Łomży. Uczestniczyli w nim uczniowie i grono nauczycielskie kierunków żywienia i usług gastronomicznych oraz hotelarstwa. Kolejne zaś zorganizowano w Państwowej Wyższej Szkole Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży. Brali w nim udział zarówno studenci dietetyki jak i innych kierunków medycznych i nie medycznych. To właśnie przyszli specjaliści z zakresu żywienia będą kształtować zdrowy styl życia wśród społeczeństwa.

- Istotną rolę cały czas odgrywać w nim będzie prawidłowo zbilansowana dieta, która powinna zawierać mleko i produkty mleczne – twierdzi ekspert projektu – dr n. med. Irena Białokoz – Kalinowska. W swoich wystąpieniach podkreśliła prozdrowotne aspekty spożycia nabiału obejmujące jego wyróżniającą się na tle innych artykułów spożywczych wartość odżywczą.

 

Obecne w mleku łatwo przyswajalne białko, witaminy A, D, E, K i z grupy B oraz szereg składników mineralnych wśród nich niezastąpiony wapń, potas i magnez warunkują zachowanie zdrowia. Dużo uwagi poświęciła również wizerunkowi mleka i produktom mlecznym kreowanego w reklamie oraz środkach masowego przekazu.

Po prelekcji przeprowadzono debatę, w której brali udział zarówno zwolennicy jak i przeciwnicy mleka. Wszyscy uczestnicy zgodzili się co do faktu, iż obok mleka nie można przejść obojętne i kolejne spotkania dotyczące tej kwestii powinny być organizowane częściej.

 

Cykl Konferencji Fakty i mity o mleku jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Źródło: Polska Izba Mleka

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie