![Niektóre słodycze w swoim składzie zawierają nawet więcej...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/48/b5/5d5fbaa11b6f9_o_large.jpg)
Fakty i mity o zdrowym odżywianiu. Czy fastfoody, słodycze i stres mają wpływ na poziom cholesterolu?
Niektóre słodycze w swoim składzie zawierają nawet więcej tłuszczu niż cukru, a dodatkowo nie jest to w żadnym wypadku dobry tłuszcz! Należy zwrócić uwagę, że do produkcji słodkich przekąsek wykorzystywany jest częściowo utwardzony olej roślinny, który jest podstawowym źródłem szkodliwych tłuszczów trans. Ten rodzaj oleju bywa wykorzystywany również w fastfoodach. - W dobrze zbilansowanej i zdrowej diecie znajdzie się miejsce również na słodką przekąskę. Koniecznie trzeba jednak dokładnie czytać etykiety. Gdy na opakowaniu produktu widzimy w składnikach tłuszcze „częściowo utwardzone” lub „częściowo uwodornione” lepiej odłóżmy ją na półkę i znajdźmy zdrowszy odpowiednik. To właśnie w procesie częściowego utwardzania/uwodorniania płynnych olejów roślinnych powstają szkodliwe tłuszcze trans, których powinniśmy unikać – podkreśla dietetyk Jadwiga Przybyłowska.