Jakość jajek zależy wyłącznie od systemu chowu? Mit. Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego udowodnili, że to nie chów przesądza o składzie i smakowitości polskich jaj. Za ich smak i jakość odpowiada przede wszystkim pasza, którą są karmione. Zależy od niej również masa jaja.
- Sekret idealnego jajka tkwi w rodzaju i ilości spożywanej przez kury paszy – komentuje Paweł Michalski, kierownik produktu ds. drobiu De Heus. - Nioski, mają znacznie większe zapotrzebowanie na składniki mineralne, szczególnie na wapń.
Dlatego pasza musi być dostosowana do wieku kury oraz zbilansowana pod względem białka, aminokwasów, energii metabolicznej, jak i potrzebnych witamin: A, E, B2, B6, kwasów foliowego oraz pantotenowego. Żywienie to jednak nie wszystko. Równie ważna jest troska o dobrostan zwierząt. To od zapewnienia odpowiednich warunków zależy wysoka jakość produktu końcowego oraz wyniki produkcyjne.
Po czym poznać dobre jajka?
Z perspektywy konsumenta, ważne są takie czynniki, jak data przydatności do spożycia, system chowu kur oraz informacja o producencie. Termin przydatności to średnio 28 dni od momentu zapakowania. Należy pamiętać, że jaja dostępne w sklepach są objęte kontrolą weterynaryjną. W Polsce zakazane jest stosowanie pasz z antybiotykami w chowie kur niosek. Mogą być one użyte wyłącznie w przypadku choroby stada. Jaja, które zostały zniesione przez chore zwierzęta nie trafiają do sprzedaży.
Tajemnicze numery na jajkach – co oznaczają?
- 0 - jaja z chowu ekologicznego,
- 1 – z chowu na wolnym wybiegu,
- 2 - z chowu ściółkowego,
- 3 – z chowu klatkowego.
- Przy zakupie jaj na Wielkanocne śniadanie należy, przede wszystkim zwrócić uwagę na ich pochodzenie oraz sposób przechowywania - koniecznie w obniżonej temperaturze. Kupując jaja z niesprawdzonych źródeł ryzykujemy naszym zdrowiem – ostrzega Michalski.
Bomba witaminowa - A, E, D, B12 i K
Jaja to wciąż jedno z bogatszych źródeł białka. Dlatego cieszą się ogromną popularnością wśród osób, które żyją aktywnie, uprawiają sport. Zawierają potas, wapń i żelazo. Najwięcej wartości odżywczych posiada jajko na miękko i takie w postaci lekko ściętej jajecznicy.
Jajko jajku nierówne
Różnią się od siebie m.in. kształtem, kolorem skorupki i żółtka, a także rozmiarami. - Na tak dużą różnorodność jaj składa się wiele czynników, w tym np. genetyka kury, wiek, rodzaj zadawanej paszy, czy warunki utrzymania – dodaje Michał Szafryna z De Heus. Najchętniej wybierane przez konsumentów są jajka beżowe. Tymczasem kolor skorupki nie gra roli. To kwestia wyłącznie genetyki kur.
Złote żółtko najlepsze?
Barwa żółtka to również wyłączenie kwestia żywienia i sposobu utrzymania – dodaje Szafryna. – Konsumenci przeważnie wolą jajka o intensywnie żółtej barwie. Twierdzą, że zawierają one więcej witaminy A i są zdrowsze niż te z jaśniejszymi żółtkami. To błędne założenie. Intensywna barwa zależy m.in. od obecności kukurydzy lub śruty w diecie - uzupełnia Szafryna.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?