Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Konkurs kulinarny "Smaki Podlasia" w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej (zdjęcia)

dd
Wojciech Wojtkielewicz
Nagrodę główną w konkursie kulinarnym zdobyła Lucyna Skrodzka za „Przysmak z jagnięciny”.

Podczas festynu przedstawiliśmy Państwu tradycyjne, ludowe narzędzia służące do przerobu zbóż na mąkę i kasze, czyli różnego rodzaju żarna i stępy. Publiczność mogła użyć muzealiów do samodzielnego wyrobu mąki, z której można było upiec podpłomyki, zaś wyrobionej kaszy najmłodsi uczestnicy festynu użyli do zajęć edukacyjnych.


Zobacz także: Dzień Konia na Podlasiu. Piękne klacze i szalone zawody

Na ekspozycji poświęconej bimbrownictwu na Podlasiu można było obejrzeć występ znanego białostockiego aktora, Ryszarda Dolińskiego, który opowiedział o podlaskich sposobach wyrobu alkoholu.

Zobacz także: Mistrzostwa w piciu mleka. Co tam się działo! (zdjęcia)

Festynowi, tradycyjnie już, towarzyszył konkurs kulinarny na najlepszy Smak Podlasia. Do udziału w nim zaprosiliśmy osoby prywatne oraz firmy gastronomiczne, które przy przyrządzaniu potraw korzystają z tradycyjnych przepisów. Podczas imprezy zwiedzający mogli kupić wyroby rękodzieła od twórców ludowych oraz artykuły spożywcze regionalnych producentów żywności.
Smaki Podlasia to impreza plenerowa, którą Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej zorganizowało już po raz ósmy.

Wyniki konkursu kulinarnego „Smaki Podlasia”

  1. nagroda główna – Lucyna Skrodzka za PRZYSMAK Z JAGNIĘCINY
  2. najsmaczniejsza potrawa mięsna – BARANINA SUSZONA Adama Falkowskiego
  3. najsmaczniejsza wędlina – SZYNKA Z JELENIA Andrzeja Kusyka („Myśliwskie Smaki”)
  4. najsmaczniejsza potrawa bezmięsna – CHUTNEY – wytrawna konfitura z papryki Daniela Kalinowskiego
  5. najsmaczniejsze pieczywo regionalne – CHLEB NA ZAKWASIE Z NETTY Piotra i Ireny Och („Augustowskie Smaki Natury”)
  6. najsmaczniejsza przystawka – DZIKA GĘŚ W GALARECIE Andrzeja Kusyka („Myśliwskie Smaki”)
  7. najsmaczniejszy napój regionalny – PIWO JAŁOWCOWE Jarosława Drężka
  8. najsmaczniejsze danie deserowe – MAKOWIEC Z BIAŁYM MAKIEM Patryka Borsuka

Magazyn Informacyjny Kuriera Porannego i Gazety Współczesnej 14.06. 2018

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna