Kto nie powinien jeść truskawek? Osoby z tymi chorobami powinny trzymać się od nich z daleka
Osoby nadwrażliwe na salicylany
Truskawki zawierają spora dawkę kwasu salicynowego, co oznacza, że osoby uczulone na salicylany nie powinny ich jeść.
Spożycie truskawek może się u nich skończyć:
- zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi w postaci bólów brzucha, zgagi, nudności, wymiotów, zapalenia przewodu pokarmowego, krwawień z przewodu pokarmowego, a także choroby wrzodowej żołądka lub dwunastnicy;
- zaburzeniami czynności wątroby i dróg żółciowych;
- zaburzeniami układu nerwowego w postaci zawrotów głowy oraz szumów usznych;
- zaburzeniami układu krwionośnego w postaci zwiększonego ryzyka krwawień, wydłużenia czasu krwawienia, czasu protrombinowego, a także ryzyka wystąpienia trombocytopenii;
- zaburzeniami naczyniowymi objawiającymi się wylewem krwi do mózgu;
- zaburzeniami czynności nerek.