Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lekki biszkopt z kremem i galaretką. Najlepsze ciasto na wyjątkową okazję. Polecamy przepis na wypiek, który zachwyci twoich gości

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Przepyszne ciasto na każdą okazję. Zobacz, jak zrobić biszkopt z kremem i galaretką. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Przepyszne ciasto na każdą okazję. Zobacz, jak zrobić biszkopt z kremem i galaretką. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Biszkopt z kremem i galaretką to pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Możesz podać je na święta, imieniny czy po prostu jako deser po obiedzie. Zachwyt gości gwarantowany! Biszkopt jest lekki, puszysty, a krem bardzo delikatny i cudownie pachnący wanilią. Proponuje do galaretki dodać plasterki brzoskwiń lub inne ulubione owoce. Przekonaj się, jakie jest smaczne i wypróbuj przepis najlepsze ciasto z kremem i galaretką.

W skrócie:

Najlepsze ciasto na święta i inne wyjątkowe okazje

Szukasz pomysłu na popisowy wypiek? Proponuję niezawodny przepis na biszkopt z kremem i galaretką. To idealne ciasto na każdą okazję. Gwarantuję, że posmakuje każdemu. Puszysty biszkopt, do tego waniliowy, delikatny krem i słodka galaretka z brzoskwiniami tworzą idealne połączenie. Przepis nie jest bardzo trudny do wykonania, wymaga jedynie nieco pracy i czasu. Jednak jego przepyszny smak wynagradza wszystkie trudy. Twoi goście będą zachwyceni!

Przepis na biszkopt z kremem i galaretką

czas przygotowania: ok. 2 godziny
porcja na: dużą blaszkę
poziom trudności: średni

Składniki:
biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 230 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka octu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego,

krem:

  • 500 ml mleka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • pół szklanki cukru,
  • łyżeczka esencji waniliowej lub łyżka cukru waniliowego,
  • 250 g miękkiego masła,

galaretka:

  • puszka brzoskwiń w syropie,
  • 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej,
  • 800 ml wody,

do nasączenia:

  • pół szklanki przegotowanej wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki cukru.

Jak zrobić biszkopt z kremem i brzoskwiniową galaretką?

Zacznij od galaretki:

  1. Rozpuść obie galaretki w gorącej, przegotowanej wodzie.
  2. Odstaw do wystudzenia.
  3. Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w plasterki.

Przygotuj i upiecz biszkopt:

  1. Rozdziel żółtka od białek.
  2. Żółtka wymieszaj z octem i proszkiem do pieczenia.
  3. Białka ubij z cukrem i wanilią.
  4. Gdy piana z białek będzie już sztywna, ustaw obroty miksera na najmniejsze i dodaj żółtka.
  5. Następnie wsypuj porcjami przesianą mąkę.
  6. Przelej ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piecz ok. 45 minut.
  8. Gotowy biszkopt wyjmij z blaszki i wystudź.

Przygotuj krem:

  1. Połowę mleka przelej do garnka, dodaj cukier i wymieszaj.
  2. Wstaw garnek na mały ogień do zagotowania.
  3. Resztę mleka wymieszaj dokładnie z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną, a następnie wlej do gotującego się mleka z cukrem.
  4. Mieszaj i gotuj masę ok. 2 minuty, ma być gęsta.
  5. Przełóż masę do innego naczynia i wystudź, co jakiś czas mieszając.
  6. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę.
  7. Cały czas miksując, dodawaj do masła po łyżce przestudzonej masy.
  8. Na koniec dodaj wanilię i zmiksuj na puszysty krem.

Wykończ i udekoruj ciasto:

  1. Biszkopt nasącz wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem.
  2. Połóż cały krem na biszkopcie i wyrównaj.
  3. Na kremie ułóż plasterki brzoskwiń.
  4. Wierzch udekoruj tężejącą galaretką.
  5. Wstaw ciasto na minimum godzinę do lodówki. Gotowe, smacznego!

Czytaj także: Idealny biszkopt, który zawsze się udaje. Jeden nieoczywisty składnik ma kluczowe znaczenie. Poznaj prosty przepis

Przepyszne ciasto na każdą okazję. Zobacz, jak zrobić biszkopt z kremem i galaretką. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Lekki biszkopt z kremem i galaretką. Najlepsze ciasto na wyj...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

12 kwietnia - Dzień Czekolady

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Lekki biszkopt z kremem i galaretką. Najlepsze ciasto na wyjątkową okazję. Polecamy przepis na wypiek, który zachwyci twoich gości - Strona Kuchni

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna