My jednak poznamy ich dopiero 28 marca podczas uroczystej gali. A w tym roku
rywalizacja była wyjątkowo duża. Do Podlaskiego Urzędu Marszałkowskiego
(organizatora konkursu) wpłynęło aż 180 zgłoszeń. Najwięcej w kategorii smak. W tym roku tej kategorii oddzielnie rywalizują producenci mali, oddzielnie duzi.
Swoje specjały prezentowały więc zarówno duże i znane w regionie oraz w Polsce firmy (takie jak Suempol, Lech, Polmos Białystok) jak i gospodynie, które tradycyjne potrawy robią tylko na własny użytek. Były wędliny, sery, ciasta, kiszki ziemniaczane, karacze, swojskie chleby...
- Chciałyśmy po prostu przypomnieć stary smak - mówi Dorota Dąbkowska z
Miastkowa. - Są to potrawy, które robiły nasze mamy i babcie.
Przypomnijmy, że rywalizacja toczyła się w czterech kategoriach: miejsce (27 zgłoszeń), przedsięwzięcie (34), produkt (49) oraz smak. Organizatorem konkursu jest Podlaski Urząd Marszałkowski.
Więcej w Strefie Biznesu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?