Leśnicy z Nadleśnictwa Żednia zarejestrowali małe żubry w stadzie wolnościowym (zdjęcia, video)

OPRAC.:
Patryk Zajkowski
Patryk Zajkowski
Nadleśnictwo Żednia
Leśnikom z Nadleśnictwa Żednia udało się zaobserwować tegoroczny przychówek w stadzie wolnościowym żubrów.

Okres godowy u żubrów trwa od lipca do września. Ciąża trwa około dziewięciu miesięcy. U samicy żubra jest bardzo trudna do zaobserwowania. Krótko przed porodem samica odchodzi od stada, szukając ustronnego i cichego miejsca, gdzie może urodzić młode.

W stadach wolnościowych najwięcej młodych żubrów rodzi się od maja do lipca. Cielę wstaje już 30 minut po porodzie, a po godzinie próbuje ssać mleko matki. Pokarm roślinny zaczynają jeść po ok. 20 dniach. Okres laktacji trwa od 6 do 8 miesięcy. Wzrost rogów rozpoczyna się w jesieni pierwszego roku życia. Samice włączają potomstwo do stada zaraz po porodzie.

Młode przebywa z matką najczęściej rok, ale może się zdarzyć, że towarzyszy jej przez okres dwóch lat, nawet, gdy urodzi się drugie cielę. Samice rodzą zazwyczaj jedno cielę co dwa lata. Pełny rozwój fizyczny samce osiągają w wieku 8 lat, krowy w wieku 4-5 lat.

Zarówno samice z nowo narodzonymi młodymi, jak i samce w okresie rozrodczym mogą być agresywne w stosunku do człowieka.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie