Do takich wniosków doszli naukowcy z katolickiego uniwersytetu Campobasso we Włoszech. Odkryli, że umiarkowane spożycie napojów alkoholowych - jeden lub dwa kieliszki wina bądź niewielkie ilości piwa lub innego alkoholu - zmniejsza w wielkim stopniu ryzyko śmierci osobom po przebytym zawale lub z chorobą niedokrwienną serca.
Badania na skuteczność tej tezy zostały przeprowadzone na 16 351 pacjentach z USA, Wielkiej Brytanii, Japonii i Szwecji.
Ochotnicy byli także obserwowani przez naukowców pod względem ich stylu życia. Okazało się, że nie tylko poprawił im się stan zdrowia, gdy spożywali umiarkowane dawki alkoholu, ale też ryzyko zgonu zmniejszyło się o 20 procent.
Naukowcy, którzy przeprowadzili badania zastrzegają, że jedynie regularne i umiarkowane spożycie alkoholu, w połączeniu z odpowiednią dietą, np. śródziemnomorską, przynosi skutek w leczeniu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?