Głosowanie zakończone
Plebiscyt: MISTRZOWIE SMAKU

Wybieramy Mistrza Smaku Polski 2023

Michał Denesiuk -. członek i wiceprezes Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni jednego z 10 największych stowarzyszeń kucharskich w Polsce, członek międzynarodowej organizacji gastronomicznej Best of Gastronomie International wyróżniony tytułem tytuł Golden Chef 2022 and Ambassador for Poland, jeden z 250 ambasadorów Best of Gastronomie wśród szefów kuchni i kucharzy ze 170 krajów z 6 kontynentów, zrzeszonych w organizacji. Ekspert i trener kulinarny, kucharz w Gospodzie „Bulwar” w Jerutkach koło Szczytna, gdzie serwowana jest gościom tradycyjna kuchnia Mazur z lekką nutą nowoczesności oraz dania inspirowane kuchnią regionalną i staropolską. Prowadzący warsztaty kulinarne z zakresu sztuki kulinarnej i kuchni regionalnej Mazur oraz kuchni staropolskiej m.in. „Wieś to styl życia, w poszukiwaniu mazurskiej kuchni”, „Smaki polskiej tradycji. Tradycja i dziedzictwo kulinarne kuchni polskiej i kuchni regionalnej Warmii i Mazur”, „Eko kuchnia dla zdrowego seniora”. Przez 8 lat pełnił rolę kierownika stołówki szkolnej w ZS nr 2 w Szczytnie. Nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych, kształcący młodych adeptów sztuki kulinarnej, laureat, medalista, zwycięzca jako opiekun i trener uczniów licznych konkursów kulinarnych na szczeblu wojewódzkim, krajowym i międzynarodowym, największy sukces to wygrana jako trener zespołu uczniowskiego w międzynarodowym konkursie kulinarnym “Olive Oil in cooking” – “Tales on finger - tips”. Konkurs organizowany był przez olejarnię ze Spoleto Pietro Coricelli, która produkuje umbryjską oliwę od 1939 i dystrubuuje ją do 110 krajów na świecie w tym do Polski. Wspołorganiztorem konkursu była najlepsza we Włoszech szkoła gatronomiczna Państwowy Zespół Szkół Hotelarskich, Gastronomicznych i Turystycznych w Spoleto. Ponadto odnosił sukcesy razem z uczniami w konkursach rangi wojewódzkiej tj. „Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy” , „Mistrz Szkolnej Patelni”, „Gotuj z Pasją” czy ogólnopolskiej „Gotuj lokalnie” w ramach projektu „Gotuj lokalnie” realizowanego przez Fundację EFRWP we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, przy wsparciu Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Doświadczenie zdobywał uczestnicząc w stażach w najlepszych restauracjach i zakładach branży gastronomicznej w Polsce pod okiem najwybitniejszych szefów kuchni i cukierni tj. Krzysztof Szulborski, Tomasz Deker, Adam Chrząstowski, Kurt Scheller, Maciej Nowicki, Grzegorz Górnik, Jean Bos. Umiejętności i wiedzę jako nauczyciel branży gastronomicznej zdobywał i szlifował w czasie wizyt studyjnych w europejskich szkołach kształcących w zawodach branży gastronomiczno - hotelarsko - turystycznej, we Włoszech, Chorwacji czy Danii. Współautor książek o tematyce kulinarnej traktującej o kuchni regionalnej Mazur „Wieś to styl życia, w poszukiwaniu mazurskiej kuchni” i „Grzybowanie – X lat konkursu na najlepszą potrawę z grzybów i nie tylko” oraz cyklu programów kulinarnych „Mazurskie warzénie we Scÿtnie”. Wieloletni przewodniczący jury w konkursie na najlepszą potrawę z grzybów w ramach. „Wielbarskiego Festiwalu Grzybów „Grzybowanie” w Wielbarku, organizator i juror w konkursach kulinarnych i gastronomicznych m.in „Dożynki Powiatowe”, „Dzik kontra Świnia”– biesiada myśliwska z ekowspólnotą”, „Festiwal Runa Leśnego”, Festiwal Kulinarny „Bulwa” „Gęsina”, „Festiwal Drożdży”, „Festiwal Kultury Słowiańskiej i Pruskiej”, Mistrzostwa Polski Hydrosomelierów ,,Hydrosommelier Roku 2019” Mistrzostwa Polski Kelnerów – Junior Waiter w ramach konkursu Kuchnia Polska na Mazowszu. Miłośnik i popularyzator kuchni staropolskiej, tradycyjnej kuchni polskiej i regionalnej, a przede wszystkim kuchni Mazur, Warmii i Powiśla. Pasjonat i entuzjasta gotowania oraz dobrego jedzenia.