Święto najlepszych ogórków w Polsce zorganizowano w tym roku w niedzielę 6 września. Wpisane zostały na listę produktów regionalnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Czemu zawdzięczają swój sławny na całym świecie smak?
- Przepis to tajemnica, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Trzeba przede wszystkim robić to z sercem - mówią Joanna Jankowska i Łukasz Trypuz, producenci ogórków z Kruszewa.
Nie kryją, że podstawą jest jakość samego warzywa. - Ogórek jest przez nas wyhodowany od ziarenka, wysiany, pielęgnowany, zebrany i zakiszony w beczce w wodzie z solą, koprem i czosnkiem - uzupełnia mężczyzna.
Czytaj też: Podlaskie Kupuje Lokalnie. Powstała mapa podlaskich produktów
Niby proste składniki, a jednak: kruszewski ogórek to kulinarny dodatek, który wzbogaca smak wielu potraw.
- Pasuje do wszystkiego: do kanapki, do babki ziemniaczanej - kwitują Adam i Krystyna Olszewscy. Małżeństwo z imprezy wyszło z wiaderkiem pełnym kiszonych ogórków. Na licznych stoiskach można się było zaopatrzeć w niemniej sławną tutejszą kiszoną kapustą z okolic Kruszewa i Śliwna, Paniek oraz inne produkty regionalne typu wędliny, chleby i miody.
Na gości czekały koncerty zespołów folkowych i disco, spektakle na dzieci. Odbył się też konkurs na najdłuższy, najcięższy i najdziwniejszy ogórek, a także rywalizacja w kategorii głównej, czyli mistrzostwa w rzucie ogórkiem do beczki.
Imprezę honorowym patronatem objął Marszałek Województwa Podlaskiego oraz burmistrz Choroszczy.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?