Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Na rodzinny stół - Przepisy Część 5.

Redakcja

Przepis 39. - KIBINKI (Katarzyna Ezman, Czyzew)

Na rodzinny stół - Przepisy Część 5.

Ciasto kruche drozdzowe:
200 ml mleka,
8 dag drozdzy,
lyzka cukru,
70 dag maki,
20 dag margaryny,
jajko,
sol,
2 lyzki smietany.

Farsz:
50 dag mielonego miesa indyczego,
2 cebule,
pieprz, sol,
oregano,
tymianek,
lyzka bulki tartej,
tluszcz do smazenia,
jajko.

Drozdze z cukrem rozcieramy w letnim mleku. Gdy rozczyn urosnie, wsypujemy make. Dodajemy pokrojona margaryne, jajko, smietane i szczypte soli. Wyrabiamy ciasto i wstawiamy na 20 minut do lodowki. Ciasto rozwalkujemy na placek grubszy niz na pierogi. Wykrawamy krazki o srednicy 12 cm. Cebule kroimy w kostke, szklimy. Dodajemy mieso, smazymy. Doprawiamy sola, pieprzem, oregano i tymiankiem. Wsypujemy bulke tarta. Krazki napelniamy farszem i zalepiamy. Pierogi smarujemy rozkloconym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach na zloty kolor (ok. 25 minut).

Przepis 40. - KOTLETY MIELONE (Marcin Niemyjski)

Na rodzinny stół - Przepisy Część 5.

Składniki:
-0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- bułka tarta
- przyprawa do mięsa mielonego
- sól, pieprz
-1 cebula

Wykonanie:
Do mięsa mielonego dodać żółtko (białko oddzielnie ubijamy trzepaczką
lub mikserem), 2 łyżki bułki tartej, 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa
mielonego, sól, pieprz. Cebulę lekko przysmażamy na oleju i czekamy aż
wystygnie, (do cebuli można również dodać drobno pokrojone
pieczarki).Następnie przysmażone składniki, ubite białko dodajemy do
mięsa. Całość należy dobrze wyrobić i formować kulki. Przed smażeniem
obtoczyć jeszcze w bułce tartej. Kotlety należy smażyć na głębokim oleju.

Przepis 41. - PULPETY (Marcin Niemyski)

Na rodzinny stół - Przepisy Część 5.

Składniki:
-0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- bułka tarta
- przyprawa do mięsa mielonego
- sól, pieprz

Wykonanie:
Do mięsa mielonego dodać 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 0,5 łyżeczki
mięsa mielonego, sól, pieprz. Mięso należy dobrze wyrobić w misce,
uformować z nich kulki. Do wrzącej wody wrzucamy pulpeciki i gotujemy
około 15 minut.

Przepis 42. - PIECZEŃ RZYMSKA (Ewa Kraszewska)

Na rodzinny stół - Przepisy Część 5.

Składniki:
1,5 kg mielonego mięsa Netter,
250 ml wywaru cielęcego (może być z kostki),
10 jajek,
4 ząbki czosnku,
2 łyżki majeranku,
2 łyżki tymianku,
1 łyżka suszonej cebuli,
1 łyżka pieprzu,
2 łyżki masła,
1 łyżka bułki tartej.

Do miski wkładamy mięso mielone, wbijamy jajka, dodajemy suszona cebule, przyprawy i posiekany, utarty z odrobina soli czosnek. Całość wyrabiamy, dodając porcjami wywar. Odstawiamy do lodówki na pól godziny. 8 jajek gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Obieramy i odkrajmy "piętki", tak aby widoczne było żółtko. Wystudzone mięso wykładamy na deskę wyłożona wysmarowana tłuszczem folie. Formujemy prostokątny placek i układamy na nim jajka, tak aby żółtko przylegało do żółtka. Następnie podnosząc folie z jednej strony, formujemy z mięsa zgrabny wałek. Mięso zsuwamy z foli wprost do natłuszczonej i posypanej bułką tarta formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 40 minut. Podajemy na zimno i na gorąco.

Przepis 43. - MEKSYKAŃSKI KOCIOŁEK (Magdalena)

Na rodzinny stół - Przepisy Część 5.

SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
60dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego Netter
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 czerstwa kajzerka
2 łyżeczki musztardy
1 jajko
1 słoik cebulek perłowych
75dag marchewki
1 ogórek
1 czerwona papryczka chili
Chili w proszku, sól, pieprz, słodka papryka, pieprz kajeński
1 puszka pomidorów
1 litr bulionu
2 łyżki keczupu
1-2 soku z limetki + cukier
4 - 5 łyżek gęstej śmietany
1 łyżka Pesto ze słoika

PRZYGOTOWANIE

1. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie lub mleku, odcisnąć i wymieszać z mięsem Netter, 1/3 czosnku, cebulą i musztardą. Wbić jajko i doprawić solą, pieprzem, chili w proszku i słodką papryką. Z masy mięsnej uformować małe klopsiki.
2. Marchewki i ogórek obrać, pokroić w kosteczkę. Cebulki perłowe osaczyć z zalewy. Strączek chili oczyścić z pestek i pokroić na kawałeczki. Na patelni rozgrzać olej. Ostrożnie wkładać klopsy i smażyć je na złotobrązowy kolor. Po usmażeniu kotlety zdjąć z patelni.
3. Na ten sam tłuszcz wrzucić czosnek i pozostałe warzywa. Wszystko podsmażyć. Dodać koncentrat i pomidory z puszki, wymieszać. Dolać bulion, przyprawić solą pieprzem, sproszkowaną papryka chili i słodką, pieprzem kajeńskim i czarnym. Doprawić do wrzenia i gotować jeszcze 15 minut. Na końcu wrzucić do sosu klopsiki. Danie przyprawić keczupem, Pesto, sokiem z limetki i cukrem. Polać śmietana i posypać natką. Podawać danie można z bulkami, chipsami lub na ryżu.

Przepis 44. - ZUPA MEKSYKAŃSKA (Joanna Samsel-Rosińska)

Zupa Meksykańska

0,5 kg mięsa mielonego Netter podsmażyć na patelni z przyprawą meksykańską np. z Vegety.

Usmażone mięso przełożyć do garnka z wrzącą wodą. Następnie dodać puszkę fasoli czerwonej, puszkę kukurydzy, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego.

Podgotować na wolnym ogniu 0,5 godziny i na koniec gotowania wycisnąć do zupy serek topiony śmietankowy (w kiełbasce).

Podawać z bagietką.

Smacznego

Przepis 45. - NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU (Ewa Kraszewska)

3 jajka,
1,5 szklanki mleka,
25 dag maki,
1 lyzeczka proszku do pieczenia,
4 dag masla,
szklanka bulionu,
1 puszka czerwonej fasoli,
20 dag cebuli,
zabek czosnku,
3 lyzki oleju,
50 dag mielonego miesa Netter,
2 lyzki koncentratu pomidorowego,
salata,
kwasna smietana,
sol, pieprz,oregano.

Jajka, mleko, make i proszek, mieszamy, odstawiamy na pol godziny. Mieso, pokrojona cebule i czosnek podsmazamy na masle, dodajemy koncentrat pomidorowy, fasole,bulion i przyprawy i dusimy. Do ciasta dodajemy 1,5 szklanki wody, mieszamy i smazymy grube nalesniki. Na nalesnik nakladamy porcje farszu miesnego i skladamy na pol, obok ukladamy listek salaty z kleksem smietany.

Przepis 47. - PULPECIKI Z KUKURYDZĄ (Mateusz Michalewicz)

czas: 30-60 min

SKŁADNIKI:

* 1 kg mięsa mielonego
* 2 czerstwe bułki
* 1 ząbek czosnku
* 2 cebule
* 1 łyżka masła
* 2 jajka
* 3 łyżeczki musztardy
* 10 dag kukurydzy z puszki
* 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
* 4 łyżki oleju
* sól
* pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Bułki namoczyć i odcisnąć.Czosnek i cebule obrać,posiekać i zeszklić na
maśle.Dodać do mięsa razem z jajkami,musztardą,kukurydzą,bułką i
natką.Dobrze wyrobić,doprawić do smaku solą i pieprzem.Uformować okrągłe
pulpeciki i smażyć na oleju ok. 4 minut z każdej strony.

Przepis 48. - ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO Z FARSZEM (Beata Maliszewska)

Składniki:
2 opakowania mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (450g) firmy NETTER
1 czerstwa bułka
0,5 szklanki mleka (do namoczenia bułki)
2 jajka
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
przyprawa do mięsa mielonego
farsz:
20 dag pieczarek
papryka czerwona
cebula
olej do smażenia

Do mięsa mielonego firmy NETTER dodać jajka, namoczoną w mleku czerstwą bułkę, masło, wyciśnięty przez draskę czosnek. Doprawić przyprawą do mięsa mielonego, dodać sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na czas przygotowania farszu. Na rozgrzanym oleju usmażyć cebulę, dodać pokrojone w kosteczkę pieczarki i paprykę. Wyjąć mięso z lodówki i podzielić na 2 części. Na papierze do pieczenia rozłożyć 1 część mięsa w prostokąt o grubości około 2 cm. Na środek położyć farsz. Na farsz położyć 2 część mięsa mielonego szczelnie zakrywając farsz. Zawinąć w papier do pieczenia. Piec w temp. 180 - 200 st. przez 1 godzinę, na ostatnie 15 minut odsłonić papier, aby mięso się przyrumieniło. Roladę podawać zaraz po wyjęciu na owalnym talerzu pokrojoną na kawałki grubości około 2 cm. Wspaniałym dodatkiem jest sos pieczarkowy.

Życzę smacznego:)

Przepis 49. - ŚWIĄTECZNA ZUPA

Produkty:
50 dkg leśnych duszonych grzybów, 50 dkg mielonego mięsa Firmy Netter, 2 jajka, bułka mielona, przyprawy.

Sposób wykonania:
Grzyby z jesiennego zbioru(podgrzybki , prawdziwki ) kroję w drobną kostkę dodaje sól i duszę ok. 40 minut. Po wystudzeniu porcjuję, zamrażam i wykorzystuję do różnych potraw.
Do 1 litra wody wrzucam porcję 50 dkg grzybów, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, sporo majeranku, pieprz naturalny , ziołowy, cayenne.
Do 1/2 kg mięsa mielonego dodaję 2 jajka 3 garście tartej bułki, mieszam i wyrabiam małe kuleczki, które wrzucam do gotujących się grzybów. Gotuję jeszcze ok 30minut i zupa gotowa .Polecam bo jest bardzo dobra i wymaga mało pracy pod warunkiem że kupimy mielone mięso firmy Netter. Smacznego

Przepis 50. - KOTLETY MIELONE W SOSIE ŚMIETANOWYM (Mateusz Michalewicz)

Składniki:
- 450g mięsa garmażeryjnego wieprzowego Netter
- 1/8 l śmietany
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 4 łyżki bułki tartej
- pieprz
SOS
- 1 łyżka gładkiej mąki
- 1/4 l kwaśnej śmietany
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
Sposób przygotowania :

1. Mięso mielone wymieszać ze śmietaną, tartą bułką, posiekaną
pietruszką,
ewentualnie także ze startą cebulą. Doprawić pieprzem.
Przygotowaną masę mięsną podzielić na 8 kawałków i uformować kotlety.
2. Na patelni o średniej temperaturze roztopić masło tak, by się spieniło,
usmażyć kotlety z obu stron do uzyskania złocistej barwy.
Podczas smażenia potrząsać patelnią, by kotlety nie przywarły do niej.
Nie trzeba ich dopiekać, dojdą w sosie.
3. Do wytopionego tłuszczu wsypać mąkę, dodać paprykę, dobrze zamieszać
i wlać kwaśną śmietanę. Pozwolić aby sos zagotował się i doprawić do
smaku solą i pieprzem.
4. Kotlety mielone włożyć do sosu i poddusić na wolnym ogniu.
Gotowe danie ozdobić pietruszką.
Dodatki:
Gotowane ziemniaki, fasolka ze słoniną lub krokiety i sałatka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna