Na rodzinny stół - Przepisy Część 5.

RedakcjaZaktualizowano 

Przepis 39. - KIBINKI (Katarzyna Ezman, Czyzew)

Ciasto kruche drozdzowe:
200 ml mleka,
8 dag drozdzy,
lyzka cukru,
70 dag maki,
20 dag margaryny,
jajko,
sol,
2 lyzki smietany.

Farsz:
50 dag mielonego miesa indyczego,
2 cebule,
pieprz, sol,
oregano,
tymianek,
lyzka bulki tartej,
tluszcz do smazenia,
jajko.

Drozdze z cukrem rozcieramy w letnim mleku. Gdy rozczyn urosnie, wsypujemy make. Dodajemy pokrojona margaryne, jajko, smietane i szczypte soli. Wyrabiamy ciasto i wstawiamy na 20 minut do lodowki. Ciasto rozwalkujemy na placek grubszy niz na pierogi. Wykrawamy krazki o srednicy 12 cm. Cebule kroimy w kostke, szklimy. Dodajemy mieso, smazymy. Doprawiamy sola, pieprzem, oregano i tymiankiem. Wsypujemy bulke tarta. Krazki napelniamy farszem i zalepiamy. Pierogi smarujemy rozkloconym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach na zloty kolor (ok. 25 minut).

Przepis 40. - KOTLETY MIELONE (Marcin Niemyjski)

Składniki:
-0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- bułka tarta
- przyprawa do mięsa mielonego
- sól, pieprz
-1 cebula

Wykonanie:
Do mięsa mielonego dodać żółtko (białko oddzielnie ubijamy trzepaczką
lub mikserem), 2 łyżki bułki tartej, 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa
mielonego, sól, pieprz. Cebulę lekko przysmażamy na oleju i czekamy aż
wystygnie, (do cebuli można również dodać drobno pokrojone
pieczarki).Następnie przysmażone składniki, ubite białko dodajemy do
mięsa. Całość należy dobrze wyrobić i formować kulki. Przed smażeniem
obtoczyć jeszcze w bułce tartej. Kotlety należy smażyć na głębokim oleju.

Przepis 41. - PULPETY (Marcin Niemyski)

Składniki:
-0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- bułka tarta
- przyprawa do mięsa mielonego
- sól, pieprz

Wykonanie:
Do mięsa mielonego dodać 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 0,5 łyżeczki
mięsa mielonego, sól, pieprz. Mięso należy dobrze wyrobić w misce,
uformować z nich kulki. Do wrzącej wody wrzucamy pulpeciki i gotujemy
około 15 minut.

Przepis 42. - PIECZEŃ RZYMSKA (Ewa Kraszewska)

Składniki:
1,5 kg mielonego mięsa Netter,
250 ml wywaru cielęcego (może być z kostki),
10 jajek,
4 ząbki czosnku,
2 łyżki majeranku,
2 łyżki tymianku,
1 łyżka suszonej cebuli,
1 łyżka pieprzu,
2 łyżki masła,
1 łyżka bułki tartej.

Do miski wkładamy mięso mielone, wbijamy jajka, dodajemy suszona cebule, przyprawy i posiekany, utarty z odrobina soli czosnek. Całość wyrabiamy, dodając porcjami wywar. Odstawiamy do lodówki na pól godziny. 8 jajek gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Obieramy i odkrajmy "piętki", tak aby widoczne było żółtko. Wystudzone mięso wykładamy na deskę wyłożona wysmarowana tłuszczem folie. Formujemy prostokątny placek i układamy na nim jajka, tak aby żółtko przylegało do żółtka. Następnie podnosząc folie z jednej strony, formujemy z mięsa zgrabny wałek. Mięso zsuwamy z foli wprost do natłuszczonej i posypanej bułką tarta formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 40 minut. Podajemy na zimno i na gorąco.

Przepis 43. - MEKSYKAŃSKI KOCIOŁEK (Magdalena)

SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
60dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego Netter
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 czerstwa kajzerka
2 łyżeczki musztardy
1 jajko
1 słoik cebulek perłowych
75dag marchewki
1 ogórek
1 czerwona papryczka chili
Chili w proszku, sól, pieprz, słodka papryka, pieprz kajeński
1 puszka pomidorów
1 litr bulionu
2 łyżki keczupu
1-2 soku z limetki + cukier
4 - 5 łyżek gęstej śmietany
1 łyżka Pesto ze słoika

PRZYGOTOWANIE

1. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie lub mleku, odcisnąć i wymieszać z mięsem Netter, 1/3 czosnku, cebulą i musztardą. Wbić jajko i doprawić solą, pieprzem, chili w proszku i słodką papryką. Z masy mięsnej uformować małe klopsiki.
2. Marchewki i ogórek obrać, pokroić w kosteczkę. Cebulki perłowe osaczyć z zalewy. Strączek chili oczyścić z pestek i pokroić na kawałeczki. Na patelni rozgrzać olej. Ostrożnie wkładać klopsy i smażyć je na złotobrązowy kolor. Po usmażeniu kotlety zdjąć z patelni.
3. Na ten sam tłuszcz wrzucić czosnek i pozostałe warzywa. Wszystko podsmażyć. Dodać koncentrat i pomidory z puszki, wymieszać. Dolać bulion, przyprawić solą pieprzem, sproszkowaną papryka chili i słodką, pieprzem kajeńskim i czarnym. Doprawić do wrzenia i gotować jeszcze 15 minut. Na końcu wrzucić do sosu klopsiki. Danie przyprawić keczupem, Pesto, sokiem z limetki i cukrem. Polać śmietana i posypać natką. Podawać danie można z bulkami, chipsami lub na ryżu.

Przepis 44. - ZUPA MEKSYKAŃSKA (Joanna Samsel-Rosińska)

Zupa Meksykańska

0,5 kg mięsa mielonego Netter podsmażyć na patelni z przyprawą meksykańską np. z Vegety.

Usmażone mięso przełożyć do garnka z wrzącą wodą. Następnie dodać puszkę fasoli czerwonej, puszkę kukurydzy, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego.

Podgotować na wolnym ogniu 0,5 godziny i na koniec gotowania wycisnąć do zupy serek topiony śmietankowy (w kiełbasce).

Podawać z bagietką.

Smacznego

Przepis 45. - NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU (Ewa Kraszewska)

3 jajka,
1,5 szklanki mleka,
25 dag maki,
1 lyzeczka proszku do pieczenia,
4 dag masla,
szklanka bulionu,
1 puszka czerwonej fasoli,
20 dag cebuli,
zabek czosnku,
3 lyzki oleju,
50 dag mielonego miesa Netter,
2 lyzki koncentratu pomidorowego,
salata,
kwasna smietana,
sol, pieprz,oregano.

Jajka, mleko, make i proszek, mieszamy, odstawiamy na pol godziny. Mieso, pokrojona cebule i czosnek podsmazamy na masle, dodajemy koncentrat pomidorowy, fasole,bulion i przyprawy i dusimy. Do ciasta dodajemy 1,5 szklanki wody, mieszamy i smazymy grube nalesniki. Na nalesnik nakladamy porcje farszu miesnego i skladamy na pol, obok ukladamy listek salaty z kleksem smietany.

Przepis 47. - PULPECIKI Z KUKURYDZĄ (Mateusz Michalewicz)

czas: 30-60 min

SKŁADNIKI:

* 1 kg mięsa mielonego
* 2 czerstwe bułki
* 1 ząbek czosnku
* 2 cebule
* 1 łyżka masła
* 2 jajka
* 3 łyżeczki musztardy
* 10 dag kukurydzy z puszki
* 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
* 4 łyżki oleju
* sól
* pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Bułki namoczyć i odcisnąć.Czosnek i cebule obrać,posiekać i zeszklić na
maśle.Dodać do mięsa razem z jajkami,musztardą,kukurydzą,bułką i
natką.Dobrze wyrobić,doprawić do smaku solą i pieprzem.Uformować okrągłe
pulpeciki i smażyć na oleju ok. 4 minut z każdej strony.

Przepis 48. - ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO Z FARSZEM (Beata Maliszewska)

Składniki:
2 opakowania mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (450g) firmy NETTER
1 czerstwa bułka
0,5 szklanki mleka (do namoczenia bułki)
2 jajka
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
przyprawa do mięsa mielonego
farsz:
20 dag pieczarek
papryka czerwona
cebula
olej do smażenia

Do mięsa mielonego firmy NETTER dodać jajka, namoczoną w mleku czerstwą bułkę, masło, wyciśnięty przez draskę czosnek. Doprawić przyprawą do mięsa mielonego, dodać sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na czas przygotowania farszu. Na rozgrzanym oleju usmażyć cebulę, dodać pokrojone w kosteczkę pieczarki i paprykę. Wyjąć mięso z lodówki i podzielić na 2 części. Na papierze do pieczenia rozłożyć 1 część mięsa w prostokąt o grubości około 2 cm. Na środek położyć farsz. Na farsz położyć 2 część mięsa mielonego szczelnie zakrywając farsz. Zawinąć w papier do pieczenia. Piec w temp. 180 - 200 st. przez 1 godzinę, na ostatnie 15 minut odsłonić papier, aby mięso się przyrumieniło. Roladę podawać zaraz po wyjęciu na owalnym talerzu pokrojoną na kawałki grubości około 2 cm. Wspaniałym dodatkiem jest sos pieczarkowy.

Życzę smacznego:)

Przepis 49. - ŚWIĄTECZNA ZUPA

Produkty:
50 dkg leśnych duszonych grzybów, 50 dkg mielonego mięsa Firmy Netter, 2 jajka, bułka mielona, przyprawy.

Sposób wykonania:
Grzyby z jesiennego zbioru(podgrzybki , prawdziwki ) kroję w drobną kostkę dodaje sól i duszę ok. 40 minut. Po wystudzeniu porcjuję, zamrażam i wykorzystuję do różnych potraw.
Do 1 litra wody wrzucam porcję 50 dkg grzybów, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, sporo majeranku, pieprz naturalny , ziołowy, cayenne.
Do 1/2 kg mięsa mielonego dodaję 2 jajka 3 garście tartej bułki, mieszam i wyrabiam małe kuleczki, które wrzucam do gotujących się grzybów. Gotuję jeszcze ok 30minut i zupa gotowa .Polecam bo jest bardzo dobra i wymaga mało pracy pod warunkiem że kupimy mielone mięso firmy Netter. Smacznego

Przepis 50. - KOTLETY MIELONE W SOSIE ŚMIETANOWYM (Mateusz Michalewicz)

Składniki:
- 450g mięsa garmażeryjnego wieprzowego Netter
- 1/8 l śmietany
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 4 łyżki bułki tartej
- pieprz
SOS
- 1 łyżka gładkiej mąki
- 1/4 l kwaśnej śmietany
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
Sposób przygotowania :

1. Mięso mielone wymieszać ze śmietaną, tartą bułką, posiekaną
pietruszką,
ewentualnie także ze startą cebulą. Doprawić pieprzem.
Przygotowaną masę mięsną podzielić na 8 kawałków i uformować kotlety.
2. Na patelni o średniej temperaturze roztopić masło tak, by się spieniło,
usmażyć kotlety z obu stron do uzyskania złocistej barwy.
Podczas smażenia potrząsać patelnią, by kotlety nie przywarły do niej.
Nie trzeba ich dopiekać, dojdą w sosie.
3. Do wytopionego tłuszczu wsypać mąkę, dodać paprykę, dobrze zamieszać
i wlać kwaśną śmietanę. Pozwolić aby sos zagotował się i doprawić do
smaku solą i pieprzem.
4. Kotlety mielone włożyć do sosu i poddusić na wolnym ogniu.
Gotowe danie ozdobić pietruszką.
Dodatki:
Gotowane ziemniaki, fasolka ze słoniną lub krokiety i sałatka.

polecane: Flesz - e-papieros zagraża zdrowiu

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

w
władek

a jak mozna na te przepisy glosowac bo nic o tym nie pisze

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3