MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsza zupa rybna jak z nadmorskiego baru. Ustawiają się po nią kolejki, a ja odtworzyłam przepis. Poznaj smak prawdziwej zupy rybnej

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Zupa rybna powinna być wyrazista i dobrze doprawiona
Zupa rybna powinna być wyrazista i dobrze doprawiona 123rf/rawlik/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz dobrego przepisu na prawdziwą zupę rybną? Mam dla ciebie coś naprawdę pysznego i łatwego do przygotowania. Moja zupa rybna jest niezwykle aromatyczna, sycąca i dobrze rozgrzewa. Możesz zrobić ją na piątkowy obiad bez mięsa albo zawsze wtedy, gdy przyjdzie ci ochota na pożywną zupę.

W skrócie

Mam dziś dla ciebie przepis na fantastyczną zupę rybną, w której z miejsca można się zakochać. Przepis na zupę rybną jest moją wariacją na temat flagowego dania z pewnego sopockiego baru. Niezależnie od sezonu, po słynną zupę rybaka z baru Przystań ustawiały się swego czasu długie kolejki. Bywało, że na stolik czekało się nawet godzinę, ale dla tej zupy naprawdę warto. Oczywiście bar strzeże swojej receptury, ale mając wprawne kubki smakowe i odrobinę wyobraźni można spróbować odtworzyć wyjątkowy smak. Zupę rybną gotujemy z dorsza oraz innych gatunków ryb, dzięki czemu jej aromat jest bardziej zróżnicowany. Dodajemy do niej passatę lub przecier pomidorowy oraz starte warzywa korzeniowe. Nie należy zapomnieć o przyprawach, ponieważ prawdziwa zupa rybna jest wyrazista i dobrze doprawiona.

Zupa rybna – przepis na słynną zupę jak z nadmorskiego baru

Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g różnych filetów rybnych (np. z dorsza, mintaja, łososia),
  • 3 marchewki,
  • pół selera korzeniowego,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • korzeń pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 200 ml bulionu,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 3-4 liście laurowe,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju.

Opcjonalnie:

  • pęczek pietruszki,
  • sok z połówki cytryny.

Jak zrobić prawdziwą zupę rybną?

  1. Najpierw obrałam warzywa korzeniowe i posiekałam je na wiórki w robocie kuchennym. Można także zetrzeć je tarce, ale będzie to dłużej trwało i jest dość męczące.
  2. Seler naciowy pokroiłam na półksiężyce.
  3. Cebulę pokroiłam w piórka, czosnek posiekałam.
  4. W garnku z grubym dnem rozgrzałam olej i wrzuciłam warzywa. Chwilę podsmażyłam.
  5. Zalałam warzywa bulionem, dodałam szklankę wody i gotowałam do miękkości.
  6. Ryby pokroiłam na mniejsze kawałki i umieściłam w garnku.
  7. Dodałam passatę, liście laurowe i ziele angielskie oraz suszoną paprykę. Gotowałam całość 10 minut.
  8. Na koniec doprawiłam solą i pieprzem. Gotową zupę można posypać świeżą natką pietruszki i skropić sokiem z cytryny.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Najlepsza zupa rybna jak z nadmorskiego baru. Ustawiają się po nią kolejki, a ja odtworzyłam przepis. Poznaj smak prawdziwej zupy rybnej - Strona Kuchni

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna