Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

O, kurczę pieczone

Grzegorz Ostrowski [email protected]
soczyste i smakowite kurczę pieczone
soczyste i smakowite kurczę pieczone archiwum
Cały kurczak pieczony z przyprawami to danie proste i jakże smaczne! Gości często na moim stole - tradycyjnie już w niedzielę i święta. Bardzo starannie owe danie zawsze przyrządzam, bo to przecież ważny dzień...

Soczysty, pachnący, z rumianą, chrupiącą skórką. Czyż nie jest to potrawa stworzona właśnie na świąteczny, leniwy, pełen miłych rozmów obiad? Pieczenie całego kurczaka nie jest czynnością bardzo skomplikowaną. Wystarczy trzymać się kilku zasad, by za każdym razem otrzymać pyszną potrawę, która szybko zniknie z talerzy, a buzie jedzących będą się cały czas uśmiechały.
Przygotowanie kurczaka zawsze zaczynaj od jego dokładnego wymycia - zarówno z wierzchu, jak w środku, następnie go wytrzyj ze wszystkich stron papierowym ręcznikiem. Taki jest gotowy do potraktowania przyprawami.
Kurczaka natrzyj solą i pieprzem - to podstawa smaku. By był smaczny, w każdym kawałku czynność ową wykonuj bardzo starannie, również w środku. Gdy chcesz uzyskać smak bardzo domowy i tradycyjny, dodaj jeszcze majeranek i nic więcej. Innym zaś razem, kiedy masz ochotę na bardziej skomplikowane i pikantne kompozycje stwórz mieszanki, na które składają się najczęściej: oba rodzaje papryki, kolendra suszona, imbir, tymianek, oregano lub rozmaryn. Do środka ptaka włóż kawałki cytryn ze skórką, pęczki świeżych ziół, cebule, jabłka, czosnek - w zależności od fantazji i zasobów w spiżarni. Zwiąż nogi i wstaw kurczaka do lodówki na kilka godzin, by cały przeszedł aromatem przypraw. Przed włożeniem do piekarnika ptaka posmaruj oliwą lub masłem.
Aby kurczak upiekł się równomiernie, zacznij jego pieczenie w temperaturze 200 stopni. Najpierw ułóż go grzbietem do góry, kiedy zaczyna się ładnie rumienić, połóż go na jeden bok, potem na drugi, na koniec zaś znowu ułóż go na grzbiet. Ci, którzy mają piekarnik z rożnem sprawę równomiernego opieczenia potrawy mogą pozostawić w gestii piekarnika, który sam zajmuje się obracaniem kurczaka. By był soczysty i miał ładną i chrupiącą skórkę, podczas pieczenia polej go tłuszczem, który powstaje podczas pieczenia, kilka razy co najmniej.
Upieczony kurczak charakteryzuje się tym, iż po nakłuciu wypływa z niego klarowny płyn, skórka jest zrumieniona i chrupiąca, mięso po przekrojeniu jest białe i nie ma śladów różowego koloru. Jeśli tak nie jest, kurczaka piec należy dłużej. Po upieczeniu, trzymaj kurczaka jeszcze kilka minut w piekarniku, by mięso równomiernie wchłonęło wszystkie soki i aromaty. Do tak przygotowanego kurczaka podaj pieczone ziemniaki - przyrządź je w piekarniku jednocześnie z kurczakiem. Obrane, pokrojone na spore kawałki, oprószone przyprawami piecz razem z ptakiem w jednym naczyniu. Przejdą mocno jego smakiem, będą miękkie i bardzo aromatyczne.
Upieczonego kurczaka podaj z sałatą z sosem vinaigrette bądź z sałatką owocową.
Szczegółowe przepisy w papierowym wydaniu gazety

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna