MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
OBIAD – 405 kcal...
fot. Unilever Polska

Obniż cholesterol. Przepisy na dobre dania - jadłospis 1500 kcal

OBIAD – 405 kcal
Potrawka z cielęciny, kasza jęczmienna, buraczki z jabłkiem, sałata z sosem winegret
Na obiad sięgnąć możemy po kaszę, która zawiera błonnik utrudniający przyswajanie cholesterolu w przewodzie pokarmowym. Warto na obiad przyrządzić chude mięso, np. cielęcinę będącą źródłem niezbędnego białka. W połączeniu z surówką z buraczków i jabłek polaną sosem winegret smakować będzie wspaniale! Ponadto, do ugotowanej kaszy i mięsa wystarczy dodać 2 łyżeczki Flory ProActiv, by podkreślić smak gotowej potrawy, ale także dostarczyć sobie steroli roślinnych, o których wiadomo, że obniżają cholesterol.
Składniki:
• cielęcina sznyclówka (100 g)
• pół marchewki (40 g)
• 1/3 korzenia pietruszki (20 g)
• plaster selera (20 g)
• 1 łyżeczka mąki (5 g)
• 3 łyżki kaszy jęczmiennej pęczak/wiejskiej – przed ugotowaniem (45 g)
• 2 łyżeczki Flory ProActiv (10 g)
• 1 czerwony burak (100 g)
• 1/3 małego jabłka (30 g)
• 2 łyżeczki sok cytrynowego (10 ml)
• 1 łyżeczka natki pietruszki (5 g)
• 3, 4 liście sałaty karbowanej lub rzymskiej (20 g)
• 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)

Przygotowanie:
1. Cielęcinę umyj, pokrój na plasterki i przełóż do naczynia wypełnionego niewielką ilością wrzącej wody, przykryj i przez moment duś, aż mięso nabierze miękkości. Umyj warzywa, pokrój je w plasterki i dorzuć do mięsa.
2. Przygotuj zaprawkę z pieprzu i mąki 50 ml wody – dodaj ją do mięsa z warzywami, wciąż delikatnie mieszając.
3. Duś jeszcze chwilę, by wzmocnić smak potrawki. Pod koniec dodaj jedną łyżeczkę Flory ProActiv.
4. Ugotuj kaszę al dente, dodaj do niej drugą łyżeczkę Flory ProActiv i wymieszaj.
5. Ugotuj czerwone buraczki, wyjmij je z wody i ostudź, następnie obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami na wiórki.
6. Umyj jabłko, obierz je ze skórki i także zetrzyj na wiórki na tarce z dużymi oczkami. Połącz starte warzywa, dodaj olej i sok z cytryny, a następnie wszystkie składniki wymieszaj. Surówkę podawaj na zimno - posypaną zieloną natką pietruszki. Podawaj z sałatą.

Zobacz również

Straż Miejska będzie znakowała rowery. Aż sześć akcji znakowania w najbliższe dni

NOWE
Straż Miejska będzie znakowała rowery. Aż sześć akcji znakowania w najbliższe dni

Haredi obalą Netanjahu? Sąd Najwyższy zatrząsł Izraelem

Haredi obalą Netanjahu? Sąd Najwyższy zatrząsł Izraelem

Polecamy

Międzynarodowa Gala Paraboksu Białystok 2024

Międzynarodowa Gala Paraboksu Białystok 2024

Mlekovita oficjalnie przejęła nowy zakład produkcyjny

Mlekovita oficjalnie przejęła nowy zakład produkcyjny

Czy znasz ten cenny owoc? To nie aronia, ani borówka. Poznaj świdośliwę

HIT DNIA
Czy znasz ten cenny owoc? To nie aronia, ani borówka. Poznaj świdośliwę