Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Penne z kurkami

(pb)
Kurki - znakomity składnik letnich potraw
Kurki - znakomity składnik letnich potraw Wikipedia
Przed przystąpieniem do przygotowania potrawy trzeba albo wybrać się do lasu celem znalezienia kurek, albo wyprawić się z gotówką na miejscowy targ, by stosowny produkt zakupić. Grzyby będą bowiem niezbędne.

Składniki: 200-300 g makaronu penne (mogą być też farfalle, czyli kokardki), 300 g kurek świeżych, 200 g boczku wędzonego, 1-2 cebule, mała śmietana (200 ml) 18 proc., 50 g tartego parmezanu, olej, sól, pieprz biały.

Wykonanie: Makaron ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Jednocześnie przystąpić do przygotowania sosu. Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Oczyścić i obrać kurki. Na patelni podsmażyć boczek, dodać cebulę, zeszklić. Dodać kurki, smażyć ok. 5 minut aż puszczą sok, dodać śmietanę. Zagotować, na koniec dodać tarty parmezan, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Makaron odcedzić, dodać sos, wszystko wymieszać.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna