Składniki: 200-300 g makaronu penne (mogą być też farfalle, czyli kokardki), 300 g kurek świeżych, 200 g boczku wędzonego, 1-2 cebule, mała śmietana (200 ml) 18 proc., 50 g tartego parmezanu, olej, sól, pieprz biały.
Wykonanie: Makaron ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Jednocześnie przystąpić do przygotowania sosu. Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Oczyścić i obrać kurki. Na patelni podsmażyć boczek, dodać cebulę, zeszklić. Dodać kurki, smażyć ok. 5 minut aż puszczą sok, dodać śmietanę. Zagotować, na koniec dodać tarty parmezan, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Makaron odcedzić, dodać sos, wszystko wymieszać.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?