Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pokonaj alergię

Ewa Kurzyńska [email protected]
sxc.hu
Katar, łzawiące oczy, wysypki, kaszel - to najczęstsze objawy choroby.

Alergia to reakcja immunologiczna. Co to znaczy? Mówiąc najprościej, nasz układ odpornościowy reaguje nadwrażliwością na to, co jemy, czym oddychamy, z czym się stykamy. Uczulonym można być niemal na wszystko: kurz, jad owadów, np. pszczół, pyłki roślin, zwierzęcą sierść, jedzenie czy substancje chemiczne. Nawet na leki.

- Najnowsze dane mówią, że jedna trzecia Polaków przynajmniej raz w życiu miała objawy alergii - mówi lekarz medycyny Dorota Bukowska-Nierojewska, alergolog i specjalista chorób płuc.

Uczulenie może objawiać się różnie. Katar, kichanie, łzawiące oczy, wysypki, drapanie w gardle, kaszel, duszności - to jedne z najczęstszych symptomów choroby. Alergia może pojawić się w każdym wieku. To, że nie chorowaliśmy w dzieciństwie, nie daje gwarancji, że tak już będzie zawsze. U niemowląt pierwsze objawy alergii to problemy z przewodem pokarmowym lub skórą. Mogą pojawić się kolki, trudności z wypróżnianiem, ulewania, a nawet wymioty. Do zmian alergicznych, typowych dla atopowego zapalenia skóry, należą: szorstkość, zaczerwienienie i świąd naskórka.

U dzieci w wieku przedszkolnym może pojawić się świszczący oddech, nieżyt nosa. W wieku szkolnym - astma i alergiczny katar.

- Kolejność występowania wraz z wiekiem objawów alergii ze strony różnych narządów nazywamy "marszem alergicznym" - tłumaczy doktor Nierojewska.
Skąd taka skala problemu? Winne jest coraz bardziej zanieczyszczone środowisko, w którym żyjemy, i tryb życia, jaki prowadzimy. Winne są m.in. dym tytoniowy, dwutlenek azotu (z pieców i kominków), substancje uwalniane z podłóg, mebli, środków czystości. Alergeny domowe to przede wszystkim roztocze kurzu domowego, pleśnie, sierść zwierząt. Stosowanie klimatyzacji i wentylatorów doprowadziło do powstania nowych gatunków grzybów, a więc i nowych alergenów. Na nasze zdrowie wpływają także pokarmy nafaszerowane konserwantami, polepszaczami smaku, sztucznymi aromatami i barwnikami. Substancje te wpływają na układ odpornościowy, który zaczyna reagować nieprawidłowo.

Udowodniono także, że skłonność do uczuleń jest dziedziczna. Jeżeli jedno z rodziców jest alergikiem, to ryzyko wystąpienia choroby u potomka wrasta dwukrotnie. Gdy chorują oboje rodzice - aż czterokrotnie.

Ale uwaga! W walce z alergią nie jesteśmy bezsilni. W przypadku noworodków niezwykle ważne jest karmienie piersią. Mleko matki powinno być jedynym pokarmem malucha przez pierwsze pół roku jego życia. Pokarmy stałe powinny być wprowadzane po szóstym miesiącu życia,
Robiąc zakupy, starajmy się wybierać produkty jak najmniej przetworzone. Im mniej chemii w naszym jedzeniu, tym lepiej.

Warto także zadbać, by w naszym otoczeniu było jak najmniej alergenów. - Jeśli objawy alergii mimo wszystko wystąpią, należy jak najszybciej zgłosić się do alergologa. Wiedząc, na co pacjent jest uczulony, możemy mu pomóc opanować objawy choroby i zapobiec jej rozwojowi - podkreśla Dorota Bukowska-Nierojewska.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna