To była niesamowita podróż. Dzięki niej mam we Włoszech fajnych znajomych, zwiedziłam Rzym, Asyż i okolice. Ale mogłam też szlifować angielski, poznać trochę włoski i nauczyć się tajników włoskiej kuchni - mówi Marta Malinowska.
Marta razem z 21 uczniami Zespołu Szkół nr 6 w Ełku uczestniczyła w projekcie "Polsko-włoska podróż kulinarna" w ramach programu Comenius. Partnerem była szkoła z Asyżu o takim samym profilu - gastronomiczno-hotelarskim.
W kwietniu ubiegłego roku do Ełku przyjechali uczniowie z Włoch. Zwiedzali miasto i Mazury, poznawali polskich kolegów, uczestniczyli w lekcjach i oczywiście razem gotowali.
Ełczanie pojechali z rewizytą w październiku. - Pierwszy raz byłam zagranicą. Asyż to niesamowite widoki i zabytki, zwiedziliśmy też Rzym i Watykan. Byliśmy tam 10 dni, odwiedziliśmy fabrykę czekolady, wytwórnie oliwy z oliwek, sera parmezan i octu balsamicznego. W szkole, gotując razem z Włochami, poznawaliśmy się wzajemnie i uczyliśmy się przygotowywać potrawy śródziemnomorskie - opowiada Marta Malinowska.
Uczniom z Ełku najbardziej utkwiły w pamięci kursy z flambirowania, czyli podawania płonących potraw czy sommelierstwa - wiedzy o winach i jego degustacji. Na koniec wizyty urządzili w szkole dzień polski. Potraw było mnóstwo, a wśród nich kilka rodzajów pierogów, zupa grzybowa, kasza gryczana z mięsem, babka ziemniaczana i różne polskie desery.
Podobne specjały, ale także pyszności włoskiej kuchni degustowali w sobotę goście zaproszeni do Zespołu Szkół nr 6 na podsumowanie projektu. O swoich wrażeniach opowiadali uczniowie i ich opiekunki - Ewa Sakowicz i Iwona Siemieniewicz.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?