Najlepsze wege przepisy w jednym miejscu? To możliwe. Nie musisz już śledzić wszystkich profili na Instagramie. Zrobiliśmy to za ciebie i przedstawiamy najciekawsze przepisy na wegańskie obiady, kolacje czy śniadania. Wypróbuj je i daj znać w komentarzu, które najbardziej ci smakowały.
Co jedzą weganie, a czego nie?
Dieta wegańska w całości wyklucza jedzenie nie tylko mięsa, ale wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Wynika to z tego, że praktycznie zawsze, gdy mamy do czynienia z hodowlą, zwierzęta doświadczają mniejszego lub większego cierpienia. Aby się do tego nie przyczyniać, wegańska dieta eliminuje część produktów.
- Czy weganie jedzą grzyby? Grzyby nie są istotami żywymi, ale roślinami, więc nie ma przeciwwskazań, by pojawiły się w diecie wegańskiej. Należy jednak pamiętać, by nie smażyć ich na maśle, a na oliwie czy oleju.
- Czy weganie jedzą ryby? Ryby to istoty żywe, a więc nie ma dla nich miejsca na talerzu weganina. Ta sama zasada dotyczy także owoców morza.
- Czy weganie jedzą ser? Podobnie jak masło, ser produkuje się z mleka, a więc nie powinien pojawić się w wegańskiej kuchni. W sprzedaży jest wiele zamienników sera, dobrze w tej roli sprawdza się np. tofu.
- Czy weganie jedzą makaron? I tak, i nie. W diecie wegańskiej powinny znajdować się wyłącznie makarony bezjajeczne, których jest na rynku sporo. Jajka mogą pojawić się w makaronach typu nitki, które dodaje się np. do rosołu.
Wege przepisy na obiad, kolację i śniadanie
Gotuj smacznie i zdrowo!
Pomysł na wieczór z okazji Dnia Mamy? Mamy super propozycję!❤️Poznaj prosty i szybki przepis na kolorową deskę pełną pyszności!
Potrzebujesz:
- pokrojonej bagietki,
- Waszych ulubionych warzyw, świetnie odnajdą się: marchewka, rzodkiewka, ogórek zielony i papryka,
- krakersy lub inne chrupkie przekąski,
- a do tego wszystkiego ulubiony hummus od Perla Pełna Dobra...
...i gotowe!
A Ty? Jak celebrujesz Dzień Mamy? Daj znać! ❤️
#pelnadobra #pełnadobra #perlapelnadobra #hummus #zdroweprzekaski #przekąska #pyszne #perla #wege #wegetarianizm #weganizm #fleksitarianizm #dzienmamy #mothersday
W maju półki warzywniaków uginają się pod ciężarem lokalnych warzyw i owoców 💚
Dlatego jeśli dotychczas nie dbaliście o sezonowość Waszego menu, w maju warto zacząć!
Wiecie, że warzywa i owoce kupowane w szczycie ich sezonu mają więcej witamin i antyoksydantów? 🤓
A poza tym wybieranie lokalnych produktów jest na maksa ekologiczne, ponieważ nie muszą być transportowane przez pół świata 🌱
🥙 Jakie dania najbardziej polecam w maju?
🔹Ricottę z domową granolą i truskawkami
🔹Sałatkę z rukolą, rzodkiewką, ogórkiem, kukurydzą i tuńczykiem
🔹 Drożdżówkę z rabarbarem, na którą przepis wstawię już wkrótce 🤤
🔹Ziemniaki z wiosennym gzikiem z rzodkiewką i szczypiorkiem
🔹 Młodą kapustę z marchewką, na którą też szykuje dla Was przepis 😎Na który owoc lub warzywo macie największą ochotę? 🍓
#dietetyk #dietetyka #stylzycia #zdrowystylzycia #jemzdrowo #zdrowadieta #zdrowozyje #fitprzepisy #zdroweodżywianie #czystamicha #dietabezdiety #dietetyczkanati #dietetycznie #odchudzanie #natalerzu #odchudzamsie #redukcja #zdrowejedzenie #owoce #infografikadietetyczna #dietetykkliniczny #zdrowo #sezonowo #lokalnie #wege #jemsezonowo #lesswaste #wegetarianizm #warzywa
Sezon grillowy to jeden z naszych ulubionych, dlatego tak chętnie dzielimy się z Wami przepisami i inspiracjami. 🥗 Pyszne i lekkie dodatki doskonale smakują w towarzystwie roślinnej kaszanki z grillowaną cebulką. 🌭 🧅 Sprawdźcie koniecznie!
#OneDayMore #grill #majówka #grillowanie #wegetariańskie #wegeobiad #wege #przepis #przepisy #pyszne #pysznejedzenie #zdrowe #zdrowejedzenie #grillujemy #flexitarian #flexitariandiet
Ostatnie 6 dni PROMOCJI 50% taniej na mój ebook Fit Przepisy 2023 - zawierający 120 prostych przepisów, każdy z wyliczoną kalorycznością. Przepisy z wykorzystaniem niedrogich produktów z Biedronki lub Lidla
Szczegóły w linku: fit-przepisy.edu.pl
Pyszne naleśniki autorstwa @fit_grubba 😍
Naleśniki (na 4 osoby):
- 300ml mleka
- 250ml wody mineralnej gazowanej
- 250g mąki pszennej
- 2 jajka
Farsz twarogowy:
- 200g twarogu półtłustego
- 5 łyżek mleka
- 2 łyżki słodzika
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- Maliny do dekoracji 200g
Wykonanie:
- Składniki na naleśniki wymieszać
- Nalesniki smażymy na lekko natłuszczonej patelni
- Składniki na farsz zblendować (bez malin)
- Faszerujemy naleśniki i dekorujemy malinami
Gotowe!Kaloryczność (całość - na 4 osoby)
- 1501 kcal
- 92g białko
- 223g węglowodany
- 27g tłuszcze
#śniadanie #deser #naleśniki #słodkości #nasłodko #pysznie #przepis #wiemcodobre #wiemcojem #fitprzepis #wege
Hummus to niekwestionowany król bliskowschodniej kuchni! 👑 Szukajcie na naszych półkach tej warzywnej pasty Go Vege w kilku pysznych smakach! 🐞
Klasyczny, paprykowy, a może z burakiem? 🥄 Tu nie ma co się zastanawiać, po prostu trzeba ich spróbować i zjeść z chipsami warzywnymi, na które przepis znajdziecie na grafikach! 😋
Pssst... 🤫 Od teraz do 27 maja możecie świętować tydzień wege z Go Vege. 🛒 Zajrzyjcie na naszą stronę biedronka.pl i sprawdźcie specjalną promocję! 📝
#biedronka #produktyzbiedronki #dobrezbiedronki #hummus #humus #hummusaddict #pastakanapkowa #pastanakanapki #pastawarzywna #pastywarzywne
Dziś mam dla Was naprawdę ciekawy sezonowy przepis, a będzie to CHŁODNIK Z BOTWINKI Z JAJKIEM PODANY W KALAREPIE 🌱
Składniki :
1 pęczek botwinki
100 ml śmietany kremówki
250 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka octu winnego
6 rzodkiewek
2 świeże ogórki
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
2 ząbki czosnku
pieprz
sól
2 jajkaSposób przygotowania:
Botwinkę myjemy i kroimyw cienkie paski, a następnie gotujemy 3-4 minuty w małej ilości wody. Pod koniec, w celu zachowania pięknego czerwonego koloru, dodajemy ocet winny i ściągamy botwinkę z ognia. Czosnek, szczypiorek i koperek drobno siekamy. Obranego ogórka kroimy wzdłuż i usuwamy nasiona, a następnie kroimy w paseczki. Tak samo kroimy rzodkiewkę. Jogurt i śmietanę mieszamy z zimną botwinką, dodajemy pokrojone warzywa i zioła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawiamy do lodówki na około 20-30 minut. Przelewamy do miseczek zrobionych z kalarepy i dodajemy jajko na twardo.
#jawolewdomu #jawo #pomysły #sezonowo #obiad #chłodnik #domowejedzenie #wege #wegetarian
Miałam tak długą przerwę od blogowania, że nie jestem pewna czy jeszcze pamiętam jak to się robi 🙈
Na szczęście umiejętności kulinarne wolniej ulatują z głowy, dlatego podrzucam świeżutki przepis na krem pieczarkowy...z miso i tahini!
Prosta zmiana, dzięki której ta poczciwa zupa nabierze zupełnie innego charakteru 😎 Skusicie się?
Przepis poniżej, a link do pełnej wersji 👉 bio
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
🔸️500 g pieczarek
🔸️pół cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
🔸️2 ząbki czosnku, drobno posiekane
🔸️2-3 łyżki stołowe tahini
🔸️2 łyżeczki miso
🔸️100 – 150 ml bulionu
🔸️200 ml dowolnego mleka
🔸️odrobina delikatnego octu
🔸️ulubione dodatki, u mnie: papryka gochugaruPRZYGOTOWANIE:
1️⃣ Pieczarki pokrój na ćwiartki lub ósemki, jeśli kapelusze są szczególnie duże. Rozgrzej mocno olej na patelni i smaż grzyby partiami, aż do zezłocenia. Słowo „partiami” jest tutaj kluczowe – jeśli na patelni grzybów będzie za dużo, uduszą się zamiast usmażyć, ze stratą dla smaku.
2️⃣ W drugim garnku przesmaż cebulę, pod koniec dodaj czosnek. Smaż dosłownie chwilę, po czym dodaj tahini i miso. Wymieszaj, dodaj bulion, mleko i usmażone pieczarki. Zmniejsz ogień i gotuj około 15-20 minut, aż zupa lekko zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaj odrobinę octu.
3️⃣ Gotową zupę przelej do blendera kielichowego, lub zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem. W razie potrzeby dodaj więcej bulionu lub mleka, dopraw tak, jak lubisz.#ojedzeniu #pieczarki #pieczarkowa #zupa #wegeprzepisy #wege #bezglutenu #bezmięsa #prosteprzepisy #smacznego #zupakrem #pomyslnaobiad #fitprzepisy #roslinneprzepisy #jemzdrowo #mushroomsoup #foodstagram #vegan
Dziś mam dla Was fenomenalny przepis na makaron z pastą warzywną! 😍
Składniki:
- Makaron 60g
- Pierś z kurczaka 150g
- Pomidor 100g
- Papryka 100g
- Cebula 10g
- Pasta warzywna Wawrzyniec z marchewką dynią i curry 50g (pokazywałam na stories, kupicie ją w Lidlu)
- Sól, pieprz, sezam
Wykonanie:
- Kurczaka kroimy drobno, przyprawiamy i podsmażamy na oliwie
- Po 3 minutach dodajemy drobno pokrojone warzywa
- Podsmażamy aż kurczak będzie gotowy
- Dodajemy pastę warzywną, ugotowany makaron i podsmażamy 2 minuty mieszając
- Nakładamy na talerz, ozdabiamy sezamem
Gotowe!Kaloryczność:
- 548 kcal
- 43g białko
- 57g węglowodany
- 17g tłuszcze
#veganlunchideas #veganmeals #wiemcojem #zdrowyobiad #zdrowo #jemzdrowo #zdrowojem #wiemcojem #zdrowyobiad #obiad #domowyobiad #makaron #pastalovers #eatpasta #cojedzaweganie #dietaroslinna #gotowanie #wegańskie #weganka #weganskie #wegetariańskie #promujemywege #bezmleka #bezmiesa #dietaroślinna #zdroweodzywianie #zdroweprzepisy #weganskieprzepisy #wege #zdrowoikolorowo
Jaka sałatka "chodzi" Wam po głowie na myśl o szybkim i pysznym lunchu lub obiedzie? Ciepłe dni nadchodzą, a wraz z nimi ochota na orzeźwiające, lekkie i pełne ulubionych składników sałatki!🥗💚Podzielcie się swoimi ulubionymi sałatkowymi kombinacjami z dodatkiem sosów sałatkowych Prymat sprawmy, by wiosna i lato były pełne kulinarnych odkryć!😍👌
#sałatka #sałatki #sosysałatkowe #sossałatkowy #dressing #salad #green #warzywa #vege #vegetable #przepis #jedzenie #lunch #obiad #wiemcojem #jemzdrowo #pomysłna
sałatki gyros, sałatka, sałatki z tuńczyka, sałatka cezar, sałatka grecka, sałatka z kurczaka, sałatka na imprezy
Mamy dla Was prawdziwy hit! 🔥🔥🔥
Tym przepisem zaskoczysz zarówno wegetarian, jak i mięsożerców. 😻 Sięgnij po przepis na chrupiący i zdumiewający stek z 🥦kalafiora w marynacie gochujang.
Niesamowity smak uzyskacie dzięki pikanterii marynaty, ale również dzięki podaniu dania z sosem przygotowanym z naszej pulpy mango.🥭
Musicie uwierzyć na słowo, po spróbowaniu tego dania Wasze wyobrażenie o kalafiorze zmieni się diametralnie. Oczywiście na plus. 👌
Składniki:
🥫 150 ml Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’Food
🥦 1 średni kalafior
🥗 Ulubiony mix sałatSos:
🌶 1/2 łyżeczki Pasty z chili House of Asia
🥭 100 ml Pulpy z mango QF
🥛 200 ml jogurtu naturalnego
🍀 2 łyżeczki posiekanej kolendry
🍋 2 łyżki soku z limonkSposób przygotowania:
- Kalafiora pokrój w plastry o grubości około 2 cm, posmaruj marynatą gochujang i odstaw na 15-20 minut.
- Przygotuj sos: w misce wymieszaj jogurt, pulpę, pastę z chili, sok z limonki i kolendrę.
- Kalafiora grilluj na średnio rozgrzanym grillu, tak aby delikatnie i powoli zarumienił się z każdej strony. Gotowy stek podawaj na mixie sałat z przygotowanym wcześniej sosem.
#grill #vege #mniam #kalafior #bbq #przepis #jedzenie #szybkiprzepis #grillowanykalafior #stekzkalafiora #pulpamango #sosmango #mangochili
ZOBACZ KONIECZNIE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Wideo