Składniki: 1 cebula, 2 papryki (zielona i czerwona), bakłażan, cukinia, dwa pomidory, kilka ząbków czosnku, kilka łyżek oliwy z oliwek, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz.
Wykonanie: Cebulę pokroić w krążki, paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać paprykę i smażyć ok. 5 minut. W tym czasie bakłażana pokroić w kostkę (razem ze skórką), cukinię w plasterki, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Posiekać czosnek. W garnku rozgrzać oliwę, przełożyć paprykę z cebulą. Wrzucić bakłażana, posolić, wrzucić cukinię, posolić, na wierzch dodać czosnek oraz tymianek, pieprz i rozmaryn. Dodać 125 ml wody (ewentulanie białe wytrawne wino). Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojone pomidory. Przykryć i gotować jeszcze 10 minut. Nie mieszać! Podawać i
Ratatouille najlepiej smakuje ze świeżą bagietką i czerwonym wytrawnym winem. Można go też spożywać na zimno.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?