Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Schabowy czy sushi? Czyli co i gdzie kochamy jeść

Redakcja
Dziś startujemy z naszym nowym plebiscytem na Najlepszy Lokal w Mieście. Aby zagłosować na wybrany lokal należy wysłać sms na nr 72069 o treści naj. nr lokalu. Koszt smsa 2,46 zł z VAT. Głosować można w terminie od 30.08.2012 do 18.10.2012 do godz. 23.59.

Kotlet schabowy, gołąbki i pierogi - te potrawy mieszkańcy Polski Wschodniej najchętniej jedzą poza domem. Zamiast restauracji z kelnerem, chętniej wybierają pizzerię. W porównaniu z mieszkańcami innych regionów bardzo rzadko odwiedzają kawiarnie.

Poza domem najchętniej stołują się konsumenci do 30 roku życia, to oni też są skłonni wydać na posiłek poza domem najwięcej - zaznacza Ewelina Rzedkowska, Menedżer ds. grupy klientów HoReCa w Makro. - Dla młodych osób posiłek poza domem to najczęściej okazja do spotkania się ze znajomym, osoby starsze traktują to przede wszystkim jako wygodę i oszczędność czasu - zauważa Rzedkowksa.

Co drugi Polak jedząc poza domem wybiera lokale serwujące tradycyjną kuchnię polską, natomiast aż 27 proc. z nas decyduje się na miejsca z kuchnią włoską. Najchętniej wybierany typ lokalu to restauracje z obsługą kelnerską i pizzerie - 23 proc. I to właśnie pizza dla prawie 60 proc. Polaków jest daniem najczęściej jadanym poza domem. Drugie miejsce zajmują kebaby, które szczególną popularnością cieszą się w miastach powyżej 100 tys. mieszkańców. Tyle samo zwolenników mają dania kuchni polskiej - bigos, kotlet schabowy czy mielony.

- Kuchnia włoska i popularne kebaby od lat zyskują na popularności wśród Polaków. Z tego też powodu co roku powstają nowe lokale serwujące tego typu kuchnię. W swoich kulinarnych upodobaniach Polacy to jednak tradycjonaliści - mówi Grzegorz Kazubski, Szef Kuchni, MAKRO Centrum Horeca. - O ile potrawy europejskie znamy i lubimy, jako naród jesteśmy cały czas umiarkowanie otwarci na kuchnie egzotyczne. Aż 55 proc. Polaków nigdy nie odwiedziło lokalu z potrawami z Indii, Meksyku czy Tajlandii. Póki co najchętniej stołujemy się w barach z kuchnią chińską i wietnamską. Jestem jednak przekonany, że uda nam się oswoić kuchnie z odległych regionów świata, na poziomie podobnym jak w zachodnich krajach Europy - dodaje Kazubski.

Raport "Polska na talerzu 2012" pokazuje, że w przypadku wyboru lokalu decydujące są dwa czynniki - ceny (55 proc.) i lokalizacja punktu (46 proc.). Na urozmaicone menu (34 proc.) częściej wskazywały osoby z wyższym wykształceniem. Z kolei w przypadku osób starszych (grupa 50+) wzrasta znaczenie aspektów zdrowotnościowych posiłku (13 proc.) - Warto jednak pamiętać, że restauracja czy bar nie powinna bronić się samymi cenami, lokalizacją czy wystrojem, a przede wszystkim jakością serwowanych potraw - przypomina Kazubski.

*Badanie "Polska na Talerzu 2012" na zlecenie MAKRO Cash & Carry przeprowadził instytut badania opinii społecznej TNS OBOP.

Chcesz, abyśmy zaprezentowali także i Twój lokal?
Zadzwoń: 695 385 112
lub napisz: [email protected]

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna