Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sejneński miód – to jest marka!

Redakcja
Fachowcy twierdzą, że na  wyjątkowy smak sejneńskiego miodu składają się dwa czynniki: dobry stan środowiska naturalnego oraz bardzo wysokie kompetencje miejscowych pszczelarzy
Fachowcy twierdzą, że na wyjątkowy smak sejneńskiego miodu składają się dwa czynniki: dobry stan środowiska naturalnego oraz bardzo wysokie kompetencje miejscowych pszczelarzy Tomasz Kubaszewski
Sejneńscy pszczelarze mają ponad 140-letnią tradycję. Wytwarzają m.in. Miód Wielokwiat o wyjątkowych walorach, chwalony nie tylko na lokalnym rynku. Terenowe Koło Pszczelarzy w Sejnach liczy blisko 90 członków. Wielu z nich zostało odznaczonych podczas tegorocznych dożynek.

Złote odznaki Polskiego Związku Pszczelarskiego otrzymają Adolf Sienkiewicz z Ogrodnik i Henryk Chrulski z Sejn. Srebrne – Ksawery Nowacki z Sejn i Jan Tomkiewicz z Burbi-szek. Natomiast brązowe: Anna Wichert z Radziuszek, Tadeusz Oleksiak z Hołn Wolmera, Józef Jasiński z Dziemianówki, Teresa Ambrosiewicz z Suwałk oraz sejnianianie –Józef Wilkiel, Kazimierz Deniusz oraz Krzysztof Ludorf.

 

Specjalne wyróżnienia starosty sejneńskiego za szczególne zaangażowanie  w rozwój pszczelarstwa otrzyma również Łukasz Sowulewski z Suwałk, Alicja Stylińska z Sejn, Jan Pachucki z Tauroszyszek oraz Stanisław Niemkiewicz.

Fachowcy twierdzą, że na  wyjątkowy smak sejneńskiego miodu składają się dwa czynniki: dobry stan środowiska naturalnego oraz bardzo wysokie kompetencje miejscowych pszczelarzy. 

 

Tomasz Kubaszewski

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna