MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sernik na zimno z mascarpone i owocami. Zachwyca wyglądem i obłędnie smakuje. Sprawdź prosty przepis na sernik na zimno z galaretki

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Sernik na zimno z galaretki i mascarpone to idealne ciasto na spotkania w plenerze
Sernik na zimno z galaretki i mascarpone to idealne ciasto na spotkania w plenerze 123rf/shpargala/zdjęcie ilustracyjne
Sernik na zimno z mascarpone i owocami to idealne ciasto na spotkania w plenerze. Możesz je przygotować na majówkę, grilla, Boże Ciało czy rodzinną uroczystość w ogrodzie lub na działce. Sernik na zimno z mascarpone jest bardzo prosty do zrobienia, obłędnie smakuje i zachwyca wyglądem.

W skrócie

Piękna pogoda i wysokie temperatury sprzyjają spotkaniom w plenerze. Wiele osób urządza imprezy, takie jak chrzciny czy komunia w ogrodzie, na działce lub nawet na dużym tarasie. Wielu z nas w tym czasie oddaje się także grillowaniu ze znajomymi. Czas umilą nam z pewnością szybkie ciasta bez pieczenia, takie jak sernik na zimno z mascarpone i galaretką. Można go przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce, a następnego dnia tylko udekorować sezonowymi owocami. Na pewno będzie pięknie wyglądał na stole, a jego smak jest po prostu boski. Sernik na zimno z mascarpone z mojego przepisu robi się zaledwie z sześciu składników. Jest naprawdę bardzo prosty do przygotowania. Żeby masa serowa stężała, wystarczy dodać do niej przezroczystą galaretkę, np. o smaku winogron. Jeśli przygotowujesz spotkanie w plenerze, wypróbuj nasz przepis na prosty sernik z galaretki i mascarpone.

Sernik na zimno z mascarpone – przepis na sernik z galaretką

Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie
Porcja: tortownica o średnicy 30 cm
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 250 g mascarpone,
  • 500 g sera z wiaderka,
  • opakowanie galaretki winogronowej,
  • 200 g herbatników,
  • 100 g masła,
  • ulubione owoce na wierzch (np. truskawki, maliny, borówki).

Jak zrobić sernik na zimno z mascarpone i owocami?

  1. W rondelku roztopiłam masło.
  2. Herbatniki zblendowałam na piasek, dolałam do nich masło i wymieszałam. Przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem i lekko ugniotłam.
  3. W rondelku zagrzałam 200 ml wody i rozpuściłam galaretkę (to o połowę mniej wody niż w przepisie na opakowaniu, ale tak ma być). Zostawiłam do ostygnięcia.
  4. Ser z wiaderka i mascarpone umieściłam w jednej misce i krótko zmiksowałam.
  5. Do masy serowej dodałam przestudzoną galaretkę i dokładnie wymieszałam.
  6. Masę serową wlałam do tortownicy i wygładziłam. Całość wstawiłam do lodówki na 3 godziny.
  7. Kiedy sernik stężał, ułożyłam na nim owoce.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Sernik na zimno z mascarpone i owocami. Zachwyca wyglądem i obłędnie smakuje. Sprawdź prosty przepis na sernik na zimno z galaretki - Strona Kuchni

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna