Dziś w Białostockim Muzeum Wsi można było zasmakować wielu dań związanych z tradycją kulinarną naszego regionu. Podczas festynu można było również kupić u wystawców potrawy i napoje. Nie zabrakło litewskiego chleba, miodu czy swojskich wędlin.
Zainteresowani mogli poznać również tajniki kuchni tatarskiej.
Wszyscy mieszkańcy, którzy dziś się wybrali do Muzeum Wsi mogli wspólnie ugotować "cygański kociołek", a także zobaczyć leśną bimbrownię czy to, jak się tłoczy olej lniany w zabytkowej prasie. Dodatkowo każdy mógł się zapoznać z metodami wypieku sękacza oraz sposobami wędzenia mięsa.
Nie zabrakło również rękodzieła ludowego. A między czasie na scenie przygrywały zespoły polonijne z Litwy, wystąpił również Kabaret Seniorów "Szpilka".
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!