Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek 2011. Jak się robi pączki

(wj)
Tłusty czwartek 2011. Jak się robi pączki
Tłusty czwartek 2011. Jak się robi pączki
Czas na tradycyjną, wielką pączkową ucztę!

Tłusty czwartek 2011. Jak się robi pączki

Tłusty czwartek 2011. Jak się robi pączki: W pudrze, w pomadzie, w pomadzie z orzechami arachidowymi, w polewie kakaowej, waniliowe, z makiem, z marmoladą różaną, adwokatki oraz domowe - te wszystkie rodzaje pączków przygotowywano dzisiaj w piekarni PSS Społem przy ul. Pogodnej. W sumie wyprodukowano ich około 130 tysięcy!

- Przyzwyczaiłam się do tego, że w dzień poprzedzający tłusty czwartek jest sporo pracy - powiedziała nam Aneta Turczewska (na zdj.). - Za to potem miło jest popatrzeć, jak wszyscy jedzą nasze pączki.

Produkcja specjału nie jest bardzo skomplikowana: najpierw pracownicy piekarni wyrabiają z ciasta niewielkie kuleczki, które na 50 minut trafiają do komory rozrostu. Potem przyszłe pączki trafiają na specjalną linię produkcyjną, w której są smażone w oleju. Potem tylko cukier puder lub pomada i pączek jest gotowy.

- Trudno wskazać, które pączki cieszą się największym powodzeniem - powiedziała nam Krystyna Borowska, kierownik piekarni przy ul. Pogodnej. - Zdecydowanie jednak coraz bardziej popularne są pączki w pudrze.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna