Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
1 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zupy - podstawa postu...
fot. pixabay.com/krzys16

To można jeść w czasie Wielkiego Postu. Oto dieta rodem z kuchni staropolskiej. Na co się skusisz?

Zupy - podstawa postu

W kuchni staropolskiej postnymi daniami były przede wszystkim kwaśne zupy gotowane na wodzie lub kwasie kapuścianym (barszcze, żury, kwaśnice, polewki).

"Na Kujawach popularna była na przykład „kapuścianka”, czyli kwas z kapusty, gotowany z cebulą, pieprzem i liściem laurowym, zaprawiany mąką.

Z kolei „kwas buraczany” to polewka gotowana na bazie kwasu z kiszonych, czerwonych buraczków, tzw. kuleśniaka. Przygotowywano też zupy z suszonych owoców".

Źródło: etnomuzeum.pl

Zobacz również

Teraz Maciej Wąsik? Kolejna zmiana na liście PiS do Europarlamentu

NOWE
Teraz Maciej Wąsik? Kolejna zmiana na liście PiS do Europarlamentu

Puchar Tymbarku. Ponad tysiąc drużyn w województwie lubelskim

NOWE
Puchar Tymbarku. Ponad tysiąc drużyn w województwie lubelskim

Polecamy

Po trzy polskie osady w finałach mistrzostw Europy i kwalifikacji olimpijskich

Po trzy polskie osady w finałach mistrzostw Europy i kwalifikacji olimpijskich

Ten ruch zmieni układ sił w Formule 1. Od kiedy inżynier może podjąć nową pracę?

Ten ruch zmieni układ sił w Formule 1. Od kiedy inżynier może podjąć nową pracę?

Świetny początek Huberta Hurkacza w Madrycie! Demolka w pierwszym secie!

Świetny początek Huberta Hurkacza w Madrycie! Demolka w pierwszym secie!