Laureatki V Edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Gotuj z klasą" z Wojewodzina na stażu w restauracji Karola Okrasy
Julia Jarosz i Katarzyna Łomotowska podczas stażu miały możliwość zobaczyć jak funkcjonuje duża kuchnia hotelowa na bardzo wysokim poziomie. Była to też okazja do sprawdzenia dotychczasowych umiejętności zawodowych oraz nabycia nowych doświadczeń. Uczennice poznały profesjonalnych kucharzy, którzy z pasją dzielili się kulinarną wiedzą. Natomiast po pracy Julia i Kasia, wspólnie z koleżankami po fachu z Łomży, eksplorowały Warszawę.
Konkurs kulinarny "Gotuj z klasą. Podlaska edycja 2024
„Gotuj z klasą” to przedsięwzięcie skierowane do uczniów klas o profilu gastronomicznym z podlaskich szkół ponadpodstawowych. Jak co roku zadaniem młodych adeptów sztuki kulinarnej jest przygotowanie dwudaniowego menu, oczywiście w oparciu o tradycyjne i lokalne produkty. Motyw przewodni tegorocznej V edycji konkursu brzmiał: „tradycyjna kuchnia polska w podlaskim wydaniu”.
Konkurs „Gotuj z klasą” przebiegał w dwóch etapach: szkolnym i wojewódzkim. Dwuosobowe zespoły uczniów muszą przygotować potrawy, opowiedzieć o nich i wskazać produkty czy tradycje kulinarne, które ich zainspirowały. Członkowie kapitału konkursowej oceniają walory smakowe, estetyczne i właśnie inspirację tradycją.
Celem konkursu „Gotuj z klasą” jest doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności wśród młodzieży. Konkurs od pierwszej edycji cieszy się ogromnym zainteresowaniem szkół prowadzących klasy gastronomiczne, a poziom umiejętności kulinarnych uczestników z roku na rok jest coraz wyższy. Konkurs odbywa się pod patronatem Podlaskiego Kuratorium Oświaty
Finał "Gotuj z klasą" 2024
Finał tegorocznej edycji "Gotuj z klasą" odbył się 15 marca w Podlaskiej Akademii Kulinarnej pod hasłem „Tradycyjna kuchnia polska w wydaniu podlaskim”. Julia Jarosz i Katarzyna Łomotowska z Zespół Szkół im. ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie wywalczyły II miejsce w tym prestiżowym wydarzeniu podlaskich szkół gastronomicznych i tym samym wygrały staż w restauracji mistrza Karola Okrasy i szefa kuchni Grzegorza Krupy.
Julia Jarosz i Katarzyna Łomotowska zaserwowały gęsinę:
- Kapuśniak na gęsinie z pączkiem z grzybami, kremem z grochu z wanilią, śmietaną limonkową i oliwą ziołową,
- Pipki gęsie, pierś sous vide i confitowane nogi podane z puree ziemniaczano-grzybowym, pianą z buraka, prażoną gryką i żelem z pigwowca.
![emisja bez ograniczeń wiekowych](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.221.5/images/video_restrictions/0.webp)
Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?