To niecodzienne spotkanie i niecodzienna inicjatywa - podkreślał prezes firmy Farmwet, dr Praful Kumar z Indii. - Nigdzie w Polsce nie podjęto prób, by stworzyć miejsce wymiany doświadczeń pomiędzy lekarzami weterynarii, producentami żywności i naukowcami po to, by w efekcie powstawała bezpieczna i zdrowa żywność.
Taką płaszczyzną będzie rozpoczęty wczoraj cykl spotkań seminaryjnych, który zainaugurowano z inicjatywy prorektora ds. nauki i współpracy z zagranicą prof. Antoniego Jakubczaka z PWSIiP w Łomży. To na jego zaproszenie przyjechali do nas naukowcy i przedstawiciele firm produkujących żywność, leki oraz suplementy. Jak podkreśla dr inż. Dariusz Minkowski, to na ziemi łomżyńskiej wytwarza się blisko 30 proc. całej polskiej produkcji mleka w kraju, dlatego też to właśnie tutaj najlepiej jest mówić o innowacjach w tej dziedzinie.
Wszyscy zgodnie podkreślali, że rozpoczęty cykl spotkań da nowe możliwości do współpracy.
- PWSIiP w Łomży jest jasnym miejscem na mapie Polski, gdzie tę współpracę naprawdę się realizuje - podsumował dr Praful Kumar.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?