W Szepietowie odbyły się warsztaty z przetwarzania żywności dla uczniów szkół rolniczych

Donata Żmiejko
Donata Żmiejko
Podczas warsztatów w Szepietowie uczniowie poznali zasady, którymi powinni się kierować przy wytwarzaniu odpowiedniego produktu spożywczego
Podczas warsztatów w Szepietowie uczniowie poznali zasady, którymi powinni się kierować przy wytwarzaniu odpowiedniego produktu spożywczego PODR Szepietowo
Uczniowie z czterech szkół wzięli udział w warsztatach z przetwórstwa mleka i mięsa, które odbyły się w Podlaskim Centrum Technologii Rolno-Spożywczych, powstałym przy Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie wraz z partnerami: Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie w Starym Lubiejewie, Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce, Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augusta Zamoyskiego w Jabłoniu, Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobrocinie realizował projekt pn.: „Warsztaty z przetwórstwa uzupełnieniem wiedzy uczniów szkół rolniczych”.

Podczas warsztatów uczniowie poznali zasady, którymi powinni się kierować przy wytwarzaniu odpowiedniego produktu. Jednym z cykli szkoleniowych były warsztaty z przetwórstwa mleka na sery. Podczas zajęć była możliwość zapoznania się ze wszystkimi etapami powstawania sera podpuszczkowego. Instruktorzy omówili procesy zachodzące przy powstawianiu skrzepu, przy jego prasowaniu, soleniu oraz przy dojrzewaniu. Można było również degustować gotowe już sery powstałe na bazie tej samej receptury.

Kolejnym tematem było przetwórstwo mięsa na więdliny. Szkolący zaprezentowali proces powstawania białej kiełbasy. Uczniowie mieli możliwość zapoznania się ze sprzętem, jaki jest potrzebny do profesjonalnego wytworzenia wyrobów wędliniarskich, jak i wypróbowania ich w praktyce. Szkolący przedstawili najważniejsze czynniki wpływające na jakość finalnego produktu.

Był to II etap projektu, w ubiegłym roku odbył się pierwszy ich etap.

- Młodzież była zachwycona, praktyczna wiedza jaką zdobyli z pewnością przyda im się zarówno w dalszej nauce, jak i w życiu codziennym – mówi Sylwia Sikorska z PODR w Szepietowie. - PODR w Szepietowie realizuje takie inicjatywy w nadziei, że odbiorcy zachęceni zdobytą wiedzą podejmą działalności w zakresie przetwórstwa oraz będą tym samym aktywnie uczestniczyć w rozwoju obszarów wiejskich.

Czytaj też:
Szepietowo. Jesień w sadzie i w ogrodzie oraz „Piknik Rodzinny”. Targi ogrodnicze przyciągnęły tłumy (ZDJĘCIA)

Domowe syropy

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie