Odżywiając się w sposób zalecany przez dietetyków, można znacznie złagodzić przykre dolegliwości.
- Co ważne, zalecenia dietetyczne będą zależały przede wszystkim od postaci choroby. Jeżeli pacjentowi dokuczają biegunki, powinien zrezygnować z produktów, które mogą nasilić objawy - mówi Marietta Wyciechowskia, dietetyczka z Centrum Naturhouse.
W codziennym menu należy ograniczyć ilość spożywanego mleka krowiego. Podejrzewa się, bowiem, że przyczyną ZJD może być nietolerancja laktozy. Należy również z umiarem sięgać po rodzynki, soki jabłkowe i winogronowe. Rozwolnienie może spowodować kawa, alkohol, napoje gazowane, słodycze oraz bardzo ostre potrawy.
Natomiast w postaci zaparciowej choroby należy zastosować dietę wysokobłonnikową, obfitującą w takie produkty jak: otręby, warzywa strączkowe, razowy makaron i pieczywo, płatki, kasze czy ziemniaki.
- Są też zasady, o których powinni pamiętać wszyscy pacjenci z zespołem jelita drażliwego. Kluczowa jest odpowiednia ilość wypijanych płynów, przede wszystkim niegazowanej wody mineralnej. Ważne jest również unikanie potraw smażonych i tłustych. Należy unikać produktów ciężkostrawnych i dbać o regularność posiłków - dodaje dietetyk.
Porcje powinny być umiarkowanej wielkości. Tak by nadmiar jedzenia nie obciążał przewodu pokarmowego. Ideałem jest jedzenie pięciu posiłków dziennie. Najlepiej co dwie-trzy godziny. Z kolei kolacji nie powinniśmy spożywać tuż przed udaniem się na spoczynek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?