Symbolem świąt na Podlasiu są Wierbnice czyli palmy. Co ciekawe, Wielkanoc w tym regionie smakuje ... barszczem czerwonym, który kojarzy się nam wszak z Bożym Narodzeniem. Podlaski jednak przyrządza się z buraków kiszonych. Na stole nie może też zabraknąć paschy oraz szołdry, czyli szynki wędzonej. I oczywiście - sękacza. Na wielkanocnej, polaskiej babie lukru nie znajdziemy - jest wytrawna, gdyż ziemniaczana.
Magazyn Informacyjny Kuriera Porannego i Gazety Współczesnej 18.04.2019
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?