Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mazurki - jakie są sprawdzone przepisy na to wielkanocne ciasto? Zobacz wybrane przez nas

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Mazurek to tradycyjne ciasto przygotowywane na Wielkanoc. Przedstawiamy sprawdzone przepisy na mazurki. Podpowiadamy również, jak przygotować bardzo lubiany mazurek kajmakowy. Jakie składniki będą Ci potrzebne oraz jaki jest sposób przygotowania? Przygotuj pyszne ciasto na Wielkanoc i zaskocz najbliższych. Sprawdź przepisy na mazurek tradycyjny, mazurek kajmakowy, czekoladowy a także w wersji fit!
Mazurek to tradycyjne ciasto przygotowywane na Wielkanoc. Przedstawiamy sprawdzone przepisy na mazurki. Podpowiadamy również, jak przygotować bardzo lubiany mazurek kajmakowy. Jakie składniki będą Ci potrzebne oraz jaki jest sposób przygotowania? Przygotuj pyszne ciasto na Wielkanoc i zaskocz najbliższych. Sprawdź przepisy na mazurek tradycyjny, mazurek kajmakowy, czekoladowy a także w wersji fit! CC0
Mazurek to tradycyjne ciasto przygotowywane na Wielkanoc. Przedstawiamy sprawdzone przepisy na mazurki. Podpowiadamy również, jak przygotować bardzo lubiany mazurek kajmakowy. Jakie składniki będą Ci potrzebne oraz jaki jest sposób przygotowania? Przygotuj pyszne ciasto na Wielkanoc i zaskocz najbliższych. Sprawdź przepisy na mazurek tradycyjny, mazurek kajmakowy, czekoladowy a także w wersji fit!

Mazurek wielkanocny

Mazurek to tradycyjne polskie ciasto, które najczęściej przygotowywane jest na Wielkanoc. Wyróżnia się specyficznym wyglądem. Tradycyjny mazurek nie powinien przekraczać wysokości 4 cm. Najczęściej jest prostokątny lub kwadratowy, chociaż może przyjąć też kształt owalny (przypomina jajko) lub jakikolwiek inny. Zwykle mazurki są pięknie dekorowane, co nadaje im wyjątkowy wygląd.

Istnieje wiele przepisów na mazurki. To ciasto, które może mieć przeróżne nadzianie. Przedstawiamy kilka przepisów, które są naszym zdaniem najlepsze. Wybierz ten, który najbardziej Ci odpowiada i ciesz się pysznym smakiem wielkanocnego ciasta.

  • Mazurek wielkanocny – tradycyjny
  • Mazurek kajmakowy
  • Mazurek czekoladowy
  • Mazurek fit

Ułatw sobie kuchenne wyzwania

Materiały promocyjne partnera

Mazurki przepisy

  • Mazurek wielkanocny (tradycyjny)

Składniki (15 porcji):
250 g mąki krupczatki
125 g masła
1,5 żółtka
0,5 jajka
Szklanka cukru
Łyżka cukru pudru
0,5 szklanki śmietany 30%
0,5 opakowania cukru wanilinowego
Migdały

Sposób przygotowania:

Mąkę posiekaj z masłem, cukrem a następnie dodaj jako i żółtka. Zagnieć ciasto i wstaw na 30 min do lodówki. Następnie odłóż trochę ciasta na wałeczki do podwyższenia brzegów mazurka. Resztę ciasta podziel na dwie części i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Rozłóż placki na dwóch blaszkach. Uformuj wałeczki i ułóż je na brzegach. Do piekarnika rozgrzanego do 220°C włóż blaszki i piecz ciasto przez 10-20 min.

W tym czasie przygotuj nadzienie do ciasta. Do garnka wlej śmietanę, dodaj cukier i cukier wanilinowy. Gotuj na małym ogniu przez około 10 min mieszając. Następnie zdejmij z ognia i ucieraj drewnianą łyżką. Powstałą masę rozsmaruj na upieczonych ciastach. Udekoruj migdałami.

  • Mazurek kajmakowy

Składniki:
300 g mąki pszennej
150 g masła
80 g cukru pudru
1 jajko
180 g kwaskowatego dżemu
1 puszka masy krówkowej
Migdały w płatkach
30 g czekolady
Suszone morele

Sposób przygotowania:

Mąkę, masło, cukier puder i jajko zagnieć na jednolite ciasto. Owiń folią spożywczą i wsadź do lodówki na godzinę. Po wyjęciu ciasta z lodówki zagnieć je delikatnie, aby zmiękło. Rozwałkuj ciasto na placek na papierze do pieczenia. Ciasto przytnij tak, by powstał prostokąt. Ciasto na papierze przełóż na blachę. Z uciętych resztek ciasta stwórz wałeczki i ułóż je na brzegach ciasta. Na cieście rozsmaruj dżem. W piekarniku rozgrzanym do 180°C piecz ciasto przez ok. 25 min. Ciasto po upieczeniu wyciągnij i pozostaw do ostygnięcia. Następnie wylej na ciasto masę krówkową i udekoruj migdałami, czekoladą i morelami według uznania.

  • Mazurek czekoladowy

Składniki:

200 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Łyżka cukru wanilinowego
70 g cukru pudru
120 g masła
Jajko
200 g czekolady deserowej
0,5 szklanki mleka
5 łyżek powideł śliwkowych
200 g suszonych śliwek (warto wcześniej namoczyć)
200 g orzechów pekan lub włoskich

Sposób przygotowania:

Suche składniki wymieszać ze sobą. Dodać masło i ucierać palcami. Dodać żółtko i zagnieć ciasto. Jeśli będzie problem z połączeniem składników dodawać trochę białka. Odłóż ciasto do schłodzenia w lodówce na ok. 30 min. Na blachę z papierem do pieczenia wyłożyć ciasto i ułożyć równo. Ponownie włóż do lodówki na 20 min. W piekarniku nagrzanym do 180°C piecz ciasto przez ok. 20 min. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.

Czekoladę z mlekiem rozpuść. Na mazurku rozsmaruj powidła, ułóż suszone śliwki, wylej roztopioną czekoladę i udekoruj orzechami.

  • Mazurek fit

Składniki:

250 g mąki orkiszowej
160 g oleju kokosowego
9 łyżek syropu klonowego
Szczypta proszku do pieczenia
Kilka łyżek zimnej wody
Łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 g masła orzechowego
Łyżka soku z cytryny
10 suszonych moreli
Płatki migdałowe
40 g czekolady + 2 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

Mąkę i olej kokosowy w stanie stałym miksować przez minutę. Dodać 4 łyżki syropu klonowego, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy i miksować dalej. Jeśli składniki nie będą chciały się połączyć dodawać trochę wody. Ciasto odstaw do lodówki na 45 min. Rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia i przełożyć do foremki. Brzegi ciasta zawinąć w wałeczki. W piekarniku nagrzanym do 180°C piec ciasto przez ok. 25 min. Następnie ciasto wyjąć i ostudzić.

Masło orzechowe, sok z cytryny i syrop klonowy wymieszać dokładnie i rozsmarować na cieście. Ciasto udekorować migdałami, morelami i roztopioną czekoladą z olejem.

Sprawdź, co Ci się przyda

Materiały promocyjne partnera
Okazje

Szukasz sposobu na tańsze zakupy? Sprawdź dostępne kody rabatowe i promocje w popularnych sklepach i sieciówkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Mazurki - jakie są sprawdzone przepisy na to wielkanocne ciasto? Zobacz wybrane przez nas - Strona Kuchni

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna