Przecier z żurawiny Anny Czarneckiej-Orpik, pasztet z sandacza z rakami Tomasza Siergiejewicza, podpiwek z kawy zbożowej Barbary Zalewskiej i kibiny z nadzieniem mięsnym Danuta Bagińska - to produkty nagrodzone podczas konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów".
To najlepsze wyroby wyłonione podczas ósmej edycji tego konkursu, organizowanego przez marszałka województwa podlaskiego, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Spośród zaprezentowanych produktów wybrano dwa, które będą walczyć o nagrodę ,,Perła 2008" podczas targów FARMA w Poznaniu.
Nominacje trafiły do Dżennety Bogdanowicz z Kruszynian za tradycyjne danie - tatarski pierekaczewnik oraz do Magdaleny Kozłowskiej i Jacka Marczuka za polędwicę sochoniowską wędzoną jabłonką.
Kulinarny raj
Konkurs z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. W tym roku wpłynęło prawie 65 zgłoszeń od indywidualnych wytwórców (gospodarstw agroturystycznych, stowarzyszeń, kół gospodyń wiejskich, pensjonatów i restauracji).
Jury oceniało w 4 kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, pochodzenia roślinnego, napoje regionalne i produkty mieszane.
Tegoroczna edycja została poszerzona o część kulinarno-gastronomiczną. Dwuosobowe załogi musiały w ciągu godziny przygotować tradycyjne dania, przystawki lub zupy w oparciu o lokalne surowce. Komisji konkursowej najbardziej smakował chłodnik litewski i bliny litewskie, w wykonaniu restauracji "Sodas" z Puńska.
Swojskie - to smaczne
- Celem konkursu jest m.in. przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę produktów regionalnych, zgodną z ustawodawstwem unijnym - mówi Elżbieta Filipowicz, dyrektor departamentu rozwoju obszarów wiejskich w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podlaskiego w Białymstoku. - Konkurs jest wielką kopalnią informacji o historii danego produktu i naszego regionu, jego korzeniach, sposobach wytwarzania, niecodziennym "swojskim" nazewnictwie. Pozwala również na promocję samego produktu w kraju i za granicą, a także stanowi zachętę do wytwarzania go na większą skalę.
Żywność przygotowywana tradycyjnymi metodami zawsze była atrakcyjna dla turystów. Wiedzą o tym doskonale uczestnicy konkursu.
- Nasze produkty cieszą się coraz większą popularnością wśród odwiedzających nas i nasz region turystów - mówi Marzena Krawiecka, zdobywczyni II nagrody za nalewkę na pszczelich nóżkach w kategorii napojów. - W naszych domach te dania, które dziś prezentujemy są już od wielu pokoleń.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?