Wyjątkowe dania

Agnieszka Zalewska
W tym roku po raz pierwszy w szranki stanęły podlaskie restauracje, by na miejscu w ciągu godziny przyrządzić tradycyjne dania
W tym roku po raz pierwszy w szranki stanęły podlaskie restauracje, by na miejscu w ciągu godziny przyrządzić tradycyjne dania W. Oksztol
Udostępnij:
Niezwykły smak jadła, niecodzienne "swojskie" nazwy - tak można powiedzieć o tradycyjnych produktach, które zostały wybrane za najlepsze w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo".

Przecier z żurawiny Anny Czarneckiej-Orpik, pasztet z sandacza z rakami Tomasza Siergiejewicza, podpiwek z kawy zbożowej Barbary Zalewskiej i kibiny z nadzieniem mięsnym Danuta Bagińska - to produkty nagrodzone podczas konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów".

To najlepsze wyroby wyłonione podczas ósmej edycji tego konkursu, organizowanego przez marszałka województwa podlaskiego, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Spośród zaprezentowanych produktów wybrano dwa, które będą walczyć o nagrodę ,,Perła 2008" podczas targów FARMA w Poznaniu.

Nominacje trafiły do Dżennety Bogdanowicz z Kruszynian za tradycyjne danie - tatarski pierekaczewnik oraz do Magdaleny Kozłowskiej i Jacka Marczuka za polędwicę sochoniowską wędzoną jabłonką.

Kulinarny raj

Konkurs z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. W tym roku wpłynęło prawie 65 zgłoszeń od indywidualnych wytwórców (gospodarstw agroturystycznych, stowarzyszeń, kół gospodyń wiejskich, pensjonatów i restauracji).

Jury oceniało w 4 kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, pochodzenia roślinnego, napoje regionalne i produkty mieszane.
Tegoroczna edycja została poszerzona o część kulinarno-gastronomiczną. Dwuosobowe załogi musiały w ciągu godziny przygotować tradycyjne dania, przystawki lub zupy w oparciu o lokalne surowce. Komisji konkursowej najbardziej smakował chłodnik litewski i bliny litewskie, w wykonaniu restauracji "Sodas" z Puńska.

Swojskie - to smaczne

- Celem konkursu jest m.in. przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę produktów regionalnych, zgodną z ustawodawstwem unijnym - mówi Elżbieta Filipowicz, dyrektor departamentu rozwoju obszarów wiejskich w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podlaskiego w Białymstoku. - Konkurs jest wielką kopalnią informacji o historii danego produktu i naszego regionu, jego korzeniach, sposobach wytwarzania, niecodziennym "swojskim" nazewnictwie. Pozwala również na promocję samego produktu w kraju i za granicą, a także stanowi zachętę do wytwarzania go na większą skalę.

Żywność przygotowywana tradycyjnymi metodami zawsze była atrakcyjna dla turystów. Wiedzą o tym doskonale uczestnicy konkursu.
- Nasze produkty cieszą się coraz większą popularnością wśród odwiedzających nas i nasz region turystów - mówi Marzena Krawiecka, zdobywczyni II nagrody za nalewkę na pszczelich nóżkach w kategorii napojów. - W naszych domach te dania, które dziś prezentujemy są już od wielu pokoleń.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Gazeta Współczesna
Dodaj ogłoszenie