- Ile przeznaczono na dzisiejszą wyżerkę radnych powiatowych? Wyżerka złożona z kilku dań mięsnych i jarskich była przednia, zrobiłem nawet zdjęcia tych wszystkich potraw - mówił radny powiatowy Jarosław Sylwester Hołownia.
To on poinformował naszą Redakcję o smakowitej uczcie, którą dziś w przerwach w obradach mieli radni powiatu sokólskiego. W sali konferencyjnej w Starostwie Powiatowym w Sokółce, za drzwiami, które na czas obrad są zamknięte, czekały na nich gorące potrawy.
U innych tylko kawa i herbata, w w sokólskim starostwie obiadowa uczta
To nie pierwszy raz, kiedy o wyżerkach - jak określa je radny Hołownia, dowiedziała się dzięki jego informacjom cała opinia publiczna. Pierwszy raz nagłośnił takie praktyki w czerwcu br.
Zarówno wtedy, jak i teraz, wielodaniowe obiady na sesję przygotowali pracownicy Zakładu Aktywności Zawodowej w Suchowoli. To powołana do życia przez obecny zarząd powiatu placówka, która zatrudnia osoby niepełnosprawne. Jednym z pracujących tam trenerów jest radny powiatowy Jarosław Sulik.
Starosta chciał odwołania radnego Hołowni z komisji, rada wykonała
- ZAZ przygotował te posiłki, a przecież ten zakład finansowany jest z naszego budżetu. Dlatego pytam: w jakim dziale budżetu powiatu ujęty jest ten wydatek? - drążył radny Hołownia.
Niestety, nie doczekał się odpowiedzi. Ani starosta Piotr Rećko, ani nikt inny z zarządu, nie odniósł się merytorycznie do jego pytań.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?