Producenci za litr surowca otrzymywali średnio 101,05 zł za 100 l., tj. o ponad 15 proc. więcej niż przed rokiem - zauważają eksperci BGŻ.
Największe obniżki odnotowano w regionach, gdzie ceny utrzymują się na najwyższym poziomie, tj. w województwie zachodniopomorskim o ponad 6 proc., do 104,42 zł za 100 l oraz podlaskim - o prawie 3 proc., do 110,40 zł za 100 l. Nieznacznie, bo o niespełna 1 proc., surowiec podrożał natomiast w województwie lubelskim, łódzkim i małopolskim, gdzie dotychczas mleczarnie płaciły najmniej. Tym samym w istotny sposób zmniejszyło się regionalne zróżnicowanie cen.
Stosunkowo korzystna sytuacja producentów mleka jest przede wszystkim wynikiem dobrej koniunktury na rynku zbytu przetworów mleczarskich. Jak informuje resort rolnictwa, w kwietniu średnia cena sprzedaży artykułów mleczarskich wzrosła o prawie 6 proc. w relacji miesięcznej i o prawie 8 proc. wobec analogicznego okresu 2009 r.
Mimo umocnienia się złotego w I kwartale br. rosła konkurencyjność cenowa polskich produktów względem unijnych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?