Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zadbaj o żyły. Miażdżyca to poważny problem

(agsa)
Najważniejszą przyczyną powstawania miażdżycy jest przejadanie się wysokokaloryczną żywnością z nadmierną ilość tłuszczów, cholesterolu i cukrów prostych
Najważniejszą przyczyną powstawania miażdżycy jest przejadanie się wysokokaloryczną żywnością z nadmierną ilość tłuszczów, cholesterolu i cukrów prostych
Palisz papierosy, masz problemy z nadwagą? A może masz cukrzycę, źle się odżywiasz i żyjesz w ciągłym stresie?

Czas zacząć dbać o siebie, bo wszystko wskazuje na to, że jesteś narażony na miażdżycę. To niebezpieczna, szybko postępująca choroba, która dodatkowo może doprowadzić do zawału, udaru mózgu bądź otępienia starczego.

Jaki to typ

Jest kilka typów tej choroby. Miażdżyca tętnic przyczynia się do gorszego ukrwienia narządów. Miażdżyca mózgu na początku sprawia, że czujemy się drażliwi, łatwo męczymy się. Wraz z rozwojem choroby następują kłopoty z pamięcią, zmienia się charakter chorego, występują zaburzenia mowy, świadomości. Może też dojść do udaru. Natomiast miażdżyca naczyń wieńcowych nierzadko prowadzi do zawału serca. Warto pamiętać, że im chory starszy, tym ciężej przechodzi ów zawał.

Miażdżyca tętnic obwodowych odnosi się zaś do tętnicy brzusznej, która powodując ucisk tętnicy biodrowej skutkuje niedokrwieniem kończyn dolnych. Pacjent cierpi wówczas na ostry ból, który pojawia się w późniejszej fazie bez względu na wysiłek fizyczny, w różnych porach dnia i nocy.

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zapobieganie powstawaniu miażdżycy polega głównie na właściwym odżywianiu się, dostosowanym do wieku, płci, charakteru pracy. Warto również unikać palenia papierosów. Badania pokazują, że w pięć lat od zaprzestania palenia ryzyko zawału serca zmniejsza się do 50-70 proc.

Warto też oczywiście zacząć uprawiać sporty i zdrowo się odżywiać. Należy wyeliminować z jedzenia przede wszystkim: duże ilości słodyczy, cukier, ciasta, alkohol w każdej postaci - również piwo i wino, kawę. W zamian warto pić odtłuszczone mleko, jeść tłuste ryby morskie (ale unikać tłuszczów pochodzenia zwierzęcego), jeść produkty zbożowe (wyłącznie chleb razowy, graham, grube kasze: gryczana, jaglana, makarony bez jaj, płatki owsiane), chude gatunki wędlin oraz warzywa.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna