Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zawsze jedz zdrowo

Agnieszka Zalewska [email protected]
Robiąc zakupy, nie sugerujmy się tylko opisem na przodzie opakowania, który ma za zadanie uśpić naszą czujność
Robiąc zakupy, nie sugerujmy się tylko opisem na przodzie opakowania, który ma za zadanie uśpić naszą czujność
Czytajmy etykiety. Z nich dowiemy się np., jak dużo konserwantów jest w danym produkcie.

Zakupy robimy szybko i kierujemy się głównie wyglądem produktu, zapominając o najważniejszym - zdrowiu.

Nie czytamy etykiet. A wśród tych, którzy je czytają, tylko ok. 20 procent nie rozumie umieszczane na nich informacje. A przecież wartości podane na nich mają za zadanie pomóc kupującym w wyborze produktów najkorzystniejszych dla ich zdrowia.

Na co zwracać uwagę
Pierwszym obowiązkowym punktem etykiety, na który powinniśmy spojrzeć, jest data przydatności do spożycia. Nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, jak wielkie ma ona znaczenie. Pomijając zagrożenia wynikające ze zjedzenia produktów przeterminowanych, pamiętajmy, że im dłuższy termin przydatności, tym więcej sztucznych środków konserwujących zostało wykorzystanych w procesie produkcji.

Na etykietach bardzo często spotykamy się z skrótami GDA i RDA. GDA określa wskazane dzienne spożycie składników odżywczych. Zazwyczaj podaje się zawartość tłuszczy, tłuszczy nasyconych, cukrów prostych i sodu lub soli, czyli komponentów wpływających na zwiększone ryzyko chorób dietozależnych.
Pierwsze trzy z wymienionych składników są szczególnie ważne dla osób z podwyższonym stężeniem cholesterolu oraz dbających o wagę, natomiast zawartość sodu czy soli to ważny wskaźnik dla osób z nadciśnieniem tętniczym lub niewydolnością serca. RDA zaś to zalecane dziennie spożycie witamin i składników mineralnych. Musimy jednak pamię tać, że podawane wartości powinniśmy traktować orientacyjnie, ponieważ indywidualne zapotrzebowanie GDA i RDA zależy od wielu czynników, między innymi takich jak płeć, wiek czy styl życia.

Tajemnicze E
Szacuje się, że w procesie przygotowywania produktów wykorzystuje się ponad 14 tysięcy substancji chemicznych wytworzonych przez człowieka takich jak konserwanty, barwniki, emulgatory, substancje słodzące czy stabilizatory. Oznacza się je literą E i liczbą. Nie wszystkie z nich maja negatywny wpływ na organizm człowieka. Jednak upraszczając, można stwierdzić, że im więcej tajemniczych nazw na etykiecie, tym większe prawdopodobieństwo, że nie powinniśmy jeść danego produktu.

Przepisy Unii Europejskiej wymagają, aby wszystkie określenia o zdrowotnych czy żywnościowych walorach danego produktu były udowodnione naukowo. Przykładowo wyrażenie "bogate w błonnik" może znaleźć się tylko na etykiecie produktu, który zawiera minimum 6 g błonnika na 100 g.

Zdrowa żywność
Nie każdy produkt może posługiwać się określeniem ekologiczny, bio czy eko. W tym przypadku specjalistyczne przepisy precyzyjnie określają, kto i po spełnieniu jakich warunków może posługiwać się wspomnianymi określeniami. Przepisy te są bardzo restrykcyjne i ściśle regulowane zarówno przez ustawodawstwo UE, jak i przez prawo wewnątrzkrajowe.

Skąd te obostrzenia?
- Konsumenci sięgający po ekologiczne produkty spożywcze muszą mieć pewność, że dostają dokładnie to, czego oczekują i za co płacą - mówi Tomasz Czubachowski, brand manager marki Bio Raj, specjalizującej się w produkcji produktów rolnictwa ekologicznego. - W tym przypadku nie ma miejsca na niedomówienia i niejasności. Procedury są bardzo restrykcyjne, a prawo do posługiwania się ekologicznym logo uzyskuje się jedynie w przypadku stosowania określonych metod produkcji żywności, zgodnych z wysokimi normami w zakresie ochrony środowiska i chowu zwierząt.

Oczywiście nie ma mowy, żeby ekologiczne oznakowanie było zamieszczone na etykiecie, jeśli produkt zawiera GMO.

- Żywność ekologiczna z założenia jest produkowana bez chemicznych ulepszeń, sztucznych nawozów czy pestycydów - wyjaśnia specjalista. Ma być po prostu świeża, smaczna i zdrowa.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna