Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zjadasz 1,5 kg chemikaliów zupełnie nieświadomie. Czy wiesz co jesz?

sw
Aby jedzenie lepiej wyglądało, producenci "faszerują" je różnymi ulepszaczami.

Każdy klient doskonale wie, że producenci żywności zachęcają do kupna ich produktów przeróżnymi sposobami, choćby takimi kolorowymi opakowaniami przedstawiającymi idealny wygląd danej potrawy. Nieliczni jednak zdają sobie sprawę co tak naprawdę znajduje się w środku.

Jak się okazuje do niemal wszystkich produktów spożywczych coraz częściej dodawane są ulepszacze oznaczone symbolem "E". W ciągu roku konsumenci spożywają około 1,5 kg różnych rodzajów dodatków.

Po co są dodawane ulepszacze? Odpowiedź jest prosta - aby zwiększyć wartość odżywczą i trwałość jedzenia, ułatwić proces technologiczny oraz obniżenia kosztów produkcji.

Ponadto, wszelkie dodatki pojawiają się w żywności, aby stworzyć wrażenie naturalnego zapachu i smaku. Producenci zapewniają jednak, że wszelkie substancje ulepszające są bezpieczne dla organizmu.

Przeciwnego zdania są naukowcy zajmujący się problematyka żywienia. Uważają oni, że każdy taki ulepszacz w pewnym stopniu szkodzi naszemu zdrowiu.

Argumentują to tym, że producenci, w pogoni za zyskiem, wytwarzają te dodatki bez zachowania odpowiednich norm bezpieczeństwa.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna