21-letni Daniel Bewko z Chrząstowic na co dzień jest zastępcą szefa kuchni w jednej z opolskich restauracji. Carving, czyli rzeźbienie w owocach i warzywach, jest jego pasją od 5 lat. Kilka lat treningów wystarczyło, by zostawić w tyle konkurencję z całego kraju i zająć najwyższe miejsce na podium.
- Jedną pracę uczestnicy przywozili z domu. W moim przypadku były to ważki w kalejdoskopie, wyrzeźbione w dyni - mówi Opolanin. - Policzyłem, że pracowałem nad tą dynią około 14 godzin. Zabierałem się za nią po pracy, czyli ok. 22-23 i rzeźbiłem do 4 nad ranem. Później był krótki sen i znowu do pracy.
Druga część zmagań odbywała się już pod okiem jurorów. Pan Daniel stworzył precyzyjnie wyrzeźbionego arbuza w stylu tajskim, różę w melonie oraz motyla z kalarepy. - Arbuz generalnie jest bardzo wdzięcznym tworzywem, bo można uzyskać figury przestrzenne, a do tego zagrać kolorem - mówi Daniel Bewko.
Eliminacje krajowe w Poznaniu odbywały się w szeregu kategorii. Jurorzy szukali talentów w gotowaniu, cukiernictwie, obsłudze kelnerskiej i właśnie w carvingu.
- Najlepsi kucharze, cukiernicy i kelnerzy będą rywalizować na zawodach ogólnoświatowych, które odbędą się we wrześniu 2021 r. w Szanghaju - mówi pan Daniel. - Niestety nie dotyczy to carvingu, gdzie rywalizacja kończy się na szczeblu krajowym, choć trwają przymiarki, by i on dołączył do kategorii rozstrzyganych w Chinach. Byłbym szczęśliwy, gdyby na razie udało się polecieć na drugi koniec świata, choćby tylko po to, by zobaczyć te zmagania.
Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?