Swoją drogą - putanesca znaczy po włosku kobietę lekkich obyczajów. Nie można odmówić Włochom frywolności i poczucia humoru.
Składniki: oliwa, puszka pomidorów bez skórki, puszka anchois, kilka ząbków czosnku, kilka łyżek kaparów, kilka łyżek zielonych oliwek, 300 gramów makaronu, np. penne.
Wykonanie: Makarony ugotować al dente, zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. W tym czasie przyrządzić sos. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojony czosnek. Uwaga, nie może zbrązowieć, bo stanie się gorzki! Dodać koreczki anchois. Gdy już się prawie rozpadają, dorzucić pomidory. Doprowadzić do wrzenia i gotować, by sos stał się gęsty. Dodać pokrojone kapary i oliwki. Makaron odcedzić, wrzucić z powrotem do granka, w którym się gotował, zalać sosem, wymieszać. Konsumować z wytrawnym winem.
Czekamy na przepisy Waszych ulubionych potraw. Wpisujcie się na forum i przesyłajcie nam maile na adres: [email protected].
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?