MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Alla putanesca

Redakcja
Koreczki anchios wydzielają bardzo charakterystyczny zapach. Być może z tego powodu Włosi nazwali pastę z ich udziałem alla putanesca
Koreczki anchios wydzielają bardzo charakterystyczny zapach. Być może z tego powodu Włosi nazwali pastę z ich udziałem alla putanesca
Anchois to filety z sardeli, małej rybki, słone jak Wieliczka. Są dosyć drogie, nic więc dziwnego, że można kupić polskie "podróbki" ze śledzików, zwane anchovis, za to kilkakrotnie tańsze. To główny produkt potrzebny do przyrządzenia pasty alla putanesca.

Swoją drogą - putanesca znaczy po włosku kobietę lekkich obyczajów. Nie można odmówić Włochom frywolności i poczucia humoru.

Składniki: oliwa, puszka pomidorów bez skórki, puszka anchois, kilka ząbków czosnku, kilka łyżek kaparów, kilka łyżek zielonych oliwek, 300 gramów makaronu, np. penne.

Wykonanie: Makarony ugotować al dente, zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. W tym czasie przyrządzić sos. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojony czosnek. Uwaga, nie może zbrązowieć, bo stanie się gorzki! Dodać koreczki anchois. Gdy już się prawie rozpadają, dorzucić pomidory. Doprowadzić do wrzenia i gotować, by sos stał się gęsty. Dodać pokrojone kapary i oliwki. Makaron odcedzić, wrzucić z powrotem do granka, w którym się gotował, zalać sosem, wymieszać. Konsumować z wytrawnym winem.

Czekamy na przepisy Waszych ulubionych potraw. Wpisujcie się na forum i przesyłajcie nam maile na adres: [email protected].

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna