Augustów. Już w najbliższy weekend odbędą się targi Polska Smakuje

Jakub Wróblewski
Jakub Wróblewski
Udostępnij:
Już w najbliższy weekend (2-3 lipca) w Augustowie odbędą się targi Polska Smakuje. Organizatorem jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Impreza ma za zadanie promować zdrowe regionalne produkty. Na specjalnie przygotowanych stanowiskach będzie można spróbować tradycyjnych potraw. Wydarzenie będzie odbywać się na Rynku Zygmunta Augusta.

Kolejna edycja targów

Burmistrz Miasta Augustowa oraz Oddział Terenowy KOWR w Białymstoku zapraszają na kolejną edycję Targów Polska smakuje.
Już 2 i 3 lipca na augustowskim Rynku Zygmunta Augusta swoje ekologiczne, regionalne wyroby zaprezentują producenci ze wschodnich województw Polski – będzie można degustować i zakupić m.in. sery, miody, wędliny, pieczywo, zioła lub nalewki. Na tragach, jak co roku, nie zabraknie stoisk z rękodziełami.

Promocja zdrowych, regionalnych produktów

Celem targów „Polska smakuje” jest promowanie produktów rolnych i żywnościowych, w tym szczególnie ekologicznych, tradycyjnych i regionalnych. Wszystkie działania promocyjnie prowadzone zarówno przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, jak i inne instytucje i organizacje odpowiedzialne za promocję polskiej żywności, realizowane są w ramach spójnej i jednolitej strategii komunikacji. Ma ona zwiększyć siłę i efektywność realizowanych przez sektor rolno-spożywczy działań informacyjnych i promocyjnych. Opracowana przez MRiRW „Strategia Promocji Żywności” określa jako główną ideę promowanie polskiej żywności pod wspólną marką „Polska smakuje”. Głównym komunikatem „Polska smakuje” jest jasny i czytelny przekaz, że żywność wytwarzana w ramach systemów jakości żywności i posiadająca stosowne, uznawane przez MRiRW certyfikaty, spełnia najwyższe parametry jakościowe, sanitarne, a także smakowe.

Program targów

I dzień targów (2 lipca)

  • 12.30 uroczyste otwarcie I dnia targów
    - wystąpienia organizatorów, zaproszonych gości
    - wręczenie statuetek za współpracę z OT KOWR w Białymstoku
    - prezentacja stoisk – mikrofon dla wystawcy /prowadzący
  • 13.00 pokaz kulinarny /jagnięcina z okolic Wiżajn podana na pszenicy/ PRODUKT POLSKI Bogdan Mróz szef kuchni Tatarak hotel LOFT
  • 14.30 Koncert zespołu „Czerwony tulipan”
  • 15.30 Ogłoszenie wyników konkursu NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO

II dzień targów (3 lipca)

  • 10.30 Rozpoczęcie II dnia targów
  • Występ zespołu Senior
  • 11.30 Animacje / gry i zabawy dla dzieci
  • 12.30 Pokaz kulinarny SĘKACZ pieczony na ogniu Bogdan Mróz szef kuchni Tatarak hotel LOFT
  • 14.00 Koncert zespołu Melodia
  • 14.30 Rozstrzygnięcie konkursu na najładniejsze stoisko Targów
  • 15.00 oficjalne zakończenie

Zobacz też:Targi Polska smakuje w Augustowie. Wielki kiermasz produktów tradycyjnych [Zdjęcia]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Materiały promocyjne partnera

Polscy strażacy znów w akcji. Pomogą Francuzom gasić pożary

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Współczesna
Dodaj ogłoszenie