Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
929 materiałów
Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Wcześniej również w pracy zawodowej poruszałam tematykę rolniczą, która jest mi szczególnie bliska. Sama pochodzę z rodziny rolniczej.
O czym piszę jako redaktorka Strefy Agro?
Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:
- rolnictwo,
- żywność,
- ogrodnictwo,
- społeczność wiejska.
Bazując na wciąż poszerzanej wiedzy na temat rolnictwa i szeroko pojętej branży agro, przygotowuję materiały, które mają być przede wszystkim merytoryczne i dostarczać cennych, praktycznych informacji czytelnikom.
Za cel w swojej pracy stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Małe żniwa praktycznie za nami. Ile kosztuje jęczmień?
Trwają żniwa 2023. Pierwsze kombajny pojawiły się jeszcze pod koniec czerwca na polach ozimego jęczmienia, który w regionach utrzymującej się suszy w drugiej...
Trzymać czy sprzedać? Rolnicy nie wiedzą co robić ze zbożem. 6 czynników
Po roku pełnym turbulencji na rynku zbóż już chyba nikt nie podejmuje się wskazywania jednoznacznej podpowiedzi. Niepewność i spadki cen ziarna w ostatnich...
Najpierw sierp i kosa, potem na polach królował on, Bizon! Archiwalne zdjęcia
Dziś w dużym stopniu żniwa są prowadzone przy pomocy wydajnych, nowoczesnych, zachodnich maszyn. Nadal jednak sporo można spotkać tych czerwonych lub żółtawych...
Zbiory mogą być niewystarczające, a ceny? Sięgamy po prognozy ekonomistów
Polskie rolnictwo stoi u progu zbiorów pszenicy, a sami producenci rolni są pewni obaw o cenę, która od wielu miesięcy spada. Lęk budzi również ponowny napływ...
Za drogo, nie idę. Wieczór kawalerski i panieński bywają jakby luksusowe
Szampan na plaży i grill na działce u kumpla nie wszystkim wystarcza, by świętować wieczór panieński albo kawalerski. Sama para młoda zwyczajowo nie bierze...
Chcesz zmienić wniosek o dopłaty bezpośrednie? Teraz tylko z potrąceniem
Ku końcowi zmierza wydłużona kampania płatności bezpośrednich. Termin składania wniosków, o co zabiegali sami rolnicy, został wydłużony. Wnioski o dopłaty w...
Co babcia trzymała w spiżarni? Tak nasi przodkowie radzili sobie bez lodówki
Jak przechowywać jedzenie bez lodówki, żeby się nie popsuło? Dręczy cię takie pytanie, gdy zepsuje się chłodziarka? Twoja babcia lub prababcia o takim sprzęcie...
Wieniec wieńcowi nierówny, choć wiele jak dzieło sztuki. Można kupić, a jak zrobić?
Przygotowanie wieńca dożynkowego oznacza mnóstwo rozłożonej w czasie pracy. Liczy się pomysł, staranność, dobór materiałów. Te tradycyjne mają kształt korony i...
Kosztują nawet 180 zł za kilogram, a możesz mieć je za darmo z lasu lub działki
Jeśli zastanawiasz się, ile kosztują poziomki, skoro w cukierniach pojawiły się ciasta z ich udziałem, to spieszymy z odpowiedzią. Ten mały, niepozorny owoc to...
Co słychać na rynku świń? Nowe ogniska ASF i dynamiczne zmiany cen
Są one bardzo dynamiczne i to w niezbyt przychylnym dla nas hodowców/producentów kontekście - pisze o zmianach cen Bartosz Czarniak z Polskiego Związku Hodowców...