Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1212 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Grupa krwi A to o 45% większe ryzyko infekcji koronawirusem
Związek między grupą krwi a COVID-19 sugerowano już wcześniej na podstawie obserwacji w różnych częściach świata. Teraz potwierdziły go badania europejskie,...
Probiotyki przeciw COVID-19
Europejskie badania wskazują na związek między wysokim spożyciem kiszonek a mniejszą śmiertelnością z powodu zakażenia koronawirusem w krajach, gdzie ich...
Przebieg głosowania i incydenty podczas wyborów
Druga tura wyborów na Prezydenta RP przebiega w miarę spokojnie. Państwowa Komisja Wyborcza i media donoszą jednak o incydentach, które wymagały interwencji...
Frekwencja w wyborach prezydenckich 2020 – II tura
Polacy wciąż głosują, ale już teraz wiemy, że frekwencja w II turze wyborów prezydenckich 2020 może być największa w historii. Już w pierwszym głosowaniu była...
Soki warzywne i owocowe – 10 przepisów na pyszne miksy
Czy warto pić soki? Tak, jeśli tylko są naturalne i bez dodatku cukru! Wtedy mogą zastąpić całą porcję z zalecanych 5 porcji owoców i warzyw dziennie. Sprawdź,...
Dżuma powraca. Gdzie występuje i jakie są objawy zakażenia?
Media donoszą o przypadkach dżumy na terenie Chin – choroby, która w średniowieczu przyczyniła się do śmierci setek milionów ludzi i zyskała nazwę czarnej...
Europę atakuje najbardziej zaraźliwy szczep koronawirusa!
Koronawirus uległ nowej mutacji, przez którą szybciej infekuje i namnaża się w komórkach człowieka. Szczep ten dominuje aktualnie w Europie i może utrudnić...
Nowe zasady kwarantanny obowiązujące od 2 lipca
Zmiana zasad obowiązkowej kwarantanny dla osób zdrowych, które mogą być zarażone koronawirusem, ma ułatwić powrót potencjalnie chorych do codziennego...
Nowe problemy zdrowotne w czasach epidemii koronawirusa
Długotrwała izolacja i nowa rzeczywistość w czasach epidemii koronawirusa to powód zmiany codziennych nawyków, która dla większości osób stała się...
Psy, które kochają najbardziej – 10 ras psów pomocników
Słodkie oczy, miękka sierść i przyjazne usposobienie – kto nie ulegnie urokowi psa? Czworonożni towarzysze oferują nam swoją uwagę, empatię i towarzystwo, przez...