Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bądź szefem swojej kuchni

Marek Orciuch
Nie ma kuchni bez kuchenki - wolno stojącej lub do zabudowy, gazowej, elektrycznej lub hybrydowej
Nie ma kuchni bez kuchenki - wolno stojącej lub do zabudowy, gazowej, elektrycznej lub hybrydowej
Dotychczasowe tradycyjne kuchnie gazowe lub elektryczne coraz częściej wypierają urządzenia hybrydowe. Na przykład połączenie płyty gazowej z nowoczesnym piekarnikiem elektrycznym.

Nowoczesne kuchnie są łatwe w utrzymaniu i bezpieczne. Producenci wprowadzają też rozwiązania, sprawiające iż sprzęt ten jest coraz bardziej niezawodny a przy tym spełnia wiele funkcji.

Wyposażenie
Na przykład w kuchniach Amica piekarnik, dzięki zastosowaniu nowej komory, nie tylko szybko się nagrzewa i gwarantuje dobre efekty pieczenia, ale dzięki standardowemu wyposażeniu w pakiet No Problem zapewnia możliwość utrzymania urządzenia w czystości. Sprzyja temu także nowa konstrukcja drzwi, których zmienione wykończenie jest idealnie gładkie bez żadnych zagłębień i zakamarków, które sprzyjałyby zbieraniu się zanieczyszczeń. W nowych kuchniach zastosowano ruszt o większej powierzchni oraz głęboką blachę.
Piekarniki elektryczne wyposażone są również w bardzo przydatne funkcje, jak na przykład termosonda, która w trakcie pieczenia mierzy temperaturę wewnątrz potrawy, czy termoobieg, umożliwiający równomierny obieg gorącego powietrza w piekarniku.
Bardzo praktyczne jest tak zwane czyszczenie katalityczne; to specjalny system, który zwęgla resztki potraw, dzięki czemu same czyszczenie wnętrza piekarnika jest dużo łatwiejsze.
Warto także wspomnieć o takich dodatkach, jak blokada drzwi przed przypadkowym otwarciem oraz tak zwane zimne drzwi, czyli specjalna zewnętrzna szyba, która się nie nagrzewa.

Elektryczne, oszczędne
Przy zakupie kuchni elektrycznych bądź gazowo-elektrycznych warto zwrócić uwagę na klasę efektywności energetycznej: od G (najniższa klasa, oznaczająca najmniej oszczędne urządzenia), po klasę A oraz A +, najoszczędniejszą.
Obecnie kuchnie elektryczne możemy kupić w trzech wariantach: piekarnik elektryczny z taką samą płytą, płytą ceramiczną oraz indukcyjną.
Dobrym wyborem może być kuchnia z płytą ceramiczną, Zużywają one niewiele energii, są wydajne, i można wykorzystać tak zwane ciepło resztkowe do podgrzewania potraw. Ich kolejnym plusem jest łatwość w utrzymaniu czystości, dzięki gładkiej powierzchni. Płyty ceramiczne posiadają specjalne zabezpieczenia przed przegrzaniem, dzięki czemu są bezpieczne w użytkowaniu. Kuchnie elektryczne standardowo mają cztery pola grzewcze, dostępne są jednak także modele, chociaż droższe, z pięcioma, a nawet sześcioma polami.
Nowoczesne modele są energooszczędne i łatwe do utrzymania w czystości. W piekarnikach stosuje się na przykład specjalną emalię łatwoczyszczącą. Można również kupić modele ze zdejmowanymi drzwiczkami od piekarnika, co pozwala dostać się i wyczyścić wszystkie jego poziomy. Pracę piekarnika można regulować manualnie lub automatycznie, programując czas i temperaturę pieczenia.
W nowoczesnych modelach dostępne są również programatory elektroniczne sterujące pracą palników gazowych. W kuchniach elektryczno-gazowych mogą być dwa programatory - jeden steruje piekarnikiem gazowym, a drugi zarządza pracą piekarnika elektrycznego.
W sumie do wyboru mamy: zwykły minutnik z funkcją stop, kontrolujący czas pracy piekarnika, sensorowy programator, w którym możemy swobodnie planować godzinę włączenia i czas grzania piekarnika oraz nowoczesny programator tekstowy, automatycznie dobierający temperaturę do wybranej funkcji.
Kuchnie elektryczno-gazowe to nic innego jak połączenie płyty gazowej z piekarnikiem elektrycznym. Oprócz tradycyjnych płyt, montuje się w tych modelach także palniki umieszczone są na blacie szklanym (witroceramicznym).

Kuchnie gazowe
Najpopularniejsze dotychczas kuchnie gazowe są produkowane w dwóch tradycyjnych rozmiarach - 50 i 60 cm i przeważnie w kolorach białym oraz stalowym. Standardem jest już zapalarka umieszczona w pokrętłach regulujących dopływ gazu. Coraz częściej kuchnie gazowe mają specjalne zabezpieczenia przeciwwypływowe, uniemożliwiające samoczynne ulatnianie się gazu. Piekarniki (w tym opiekacz, rożen, grill), oprócz wymienianych już takich urządzeń jak termosonda, czy termoobieg są również standardowo wyposażane na przykład w minutnik.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna