MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Burger Drwala, pizza, frytki, a może kebab? Teraz możesz jeść je bez wyrzutów sumienia! Wypróbuj przepisy na ich zdrowszą fit wersję

Agata Siemiaszko
Sprawdź w naszej galerii, ile kalorii mają najpopularniejsze dania fast food i ile można zyskać zmieniając je na wersję fit. Zobacz przepisy na kolejnych slajdach, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Sprawdź w naszej galerii, ile kalorii mają najpopularniejsze dania fast food i ile można zyskać zmieniając je na wersję fit. Zobacz przepisy na kolejnych slajdach, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Cottonbro Studio / Pexels
Dania typu fast food z roku na rok zyskują coraz większą popularność. Niestety nie jest to dobry wybór żywieniowy – dostarczają wielu zbędnych kalorii, ogromne ilości tłuszczy nasyconych, a znikome ilości witamin oraz składników mineralnych. Sprawdź, ile kalorii mają typowy hamburger i kebab. Zobacz, jak można przygotować ich zdrowsze wersje.

Spis treści

Burger Drwala, pizza, a może kebab? Te posiłki typu fast food mogą szkodzić zdrowiu!

Obecnie na świecie obserwuje się wzrost spożycia żywności wysokoprzetworzonej, która nie wymaga specjalnej obróbki przed podaniem. Do takich produktów można zaliczyć fast food, często nazywany „śmieciowym jedzeniem”. Dlaczego? Ponieważ zawiera ogromne ilości kalorii, niezdrowych tłuszczy trans, cukru oraz chemicznych polepszaczy smaku.

Czytaj też: Mięso z plastikiem. Lidl wycofuje burgery

Dania typu fast food są ubogie w witaminy, związki mineralne, błonnik pokarmowy, zdrowe tłuszcze oraz pełnowartościowe białko. Do najpopularniejszych dań typu fast food należą:

Niestety spożywane w nadmiernej ilości mogą negatywnie wpływać na organizm i przyczyniać się do rozwoju wielu chorób.

Jak fast foody działają na nasz organizm?

Popularne dania typu fast food bogate są w tłuszcze nasycone – głównie kwas palmitynowy, który zwiększa poziom cholesterolu frakcji LDL we krwi i przyczynia się do rozwoju miażdżycy, udaru mózgu oraz zawału serca.

Według specjalistów dopuszczalne dzienne spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych to maksymalnie 10 procent energetyczności diety, czyli ok. 22 g przy diecie 2000 kcal. Warto dodać, że niektóre popularne dania fast food w jednej porcji pokrywają całe dzienne zapotrzebowanie na ten składnik!

Nadmierne spożywanie produktów wysokoprzetworzonych, z dużą zawartością tłuszczy trans zwiększa ryzyko rozwoju wielu chorób:

  • miażdżycy,
  • zawału serca,
  • udaru mózgu,
  • zakrzepicy żył głębokich,
  • depresji,
  • cukrzycy typu 2,
  • nowotworów.

Warto pomyśleć nad zmianą nawyków żywieniowych, a popularne dania z barów szybkiej obsługi zastąpić domowym w zdrowszej wersji.

Sprawdź również pomysły na fast food w wersji fit:

Sprawdź 10 pomysłów na zdrowy fast food!

Domowy fast food w wersji FIT – to prostsze i smaczniejsze n...

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zmiany w prawie o sprzedaży alkoholu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna