MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Chińska zupa ostro-kwaśna

(pb)
Energetyczna chińska zupa
Energetyczna chińska zupa pb
Prosta w wykonaniu i niezwykle sycąca.

Składniki: 1 litr bulionu mięsnego, 4 suszone grzyby moon, 15 dkg polędwicy wieprzowej, 1 łyżka wódki, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 3 łyżki mąki kukurydzianej, 2 jajka, pęczek dymki, biały pieprz do smaku, opcjonalnie: opakowanie serka tofu oraz 50 g bambusa.

Wykonanie: Polędwicę pokroić w plasterki, później w paski. Włożyć do miseczki. Zalać ciemnym sosem sojowym wymieszanym z łyżką mąki kukurydzianej, wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Grzyby moon namoczyć we wrzątku i odstawić na 25 minut. Później usunąć ogonki i pokroić w paseczki. Zagotować bulion. Dodać mięso i grzyby. Gotować kilka minut, dodać wódkę, jasny sos sojowy oraz ocet. W zależności od upodobań dodać tofu i bambus. Do dwóch łyżek mąki wsypanej do kubeczka dodać dwie chochle zupy i dokładnie rozmieszać, żeby nie było grudek. Wlać do zupy. Roztrzepać jajka w miseczce. Wolno wlewać do garnka, szybko mieszając widelcem, aby jajka ścięły się i powstały cienkie włókna. Doprawić do smaku białym pieprzem.

Zupę posypać pokrojoną dymką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna