Składniki: 1 litr bulionu mięsnego, 4 suszone grzyby moon, 15 dkg polędwicy wieprzowej, 1 łyżka wódki, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 3 łyżki mąki kukurydzianej, 2 jajka, pęczek dymki, biały pieprz do smaku, opcjonalnie: opakowanie serka tofu oraz 50 g bambusa.
Wykonanie: Polędwicę pokroić w plasterki, później w paski. Włożyć do miseczki. Zalać ciemnym sosem sojowym wymieszanym z łyżką mąki kukurydzianej, wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Grzyby moon namoczyć we wrzątku i odstawić na 25 minut. Później usunąć ogonki i pokroić w paseczki. Zagotować bulion. Dodać mięso i grzyby. Gotować kilka minut, dodać wódkę, jasny sos sojowy oraz ocet. W zależności od upodobań dodać tofu i bambus. Do dwóch łyżek mąki wsypanej do kubeczka dodać dwie chochle zupy i dokładnie rozmieszać, żeby nie było grudek. Wlać do zupy. Roztrzepać jajka w miseczce. Wolno wlewać do garnka, szybko mieszając widelcem, aby jajka ścięły się i powstały cienkie włókna. Doprawić do smaku białym pieprzem.
Zupę posypać pokrojoną dymką.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?