W skrócie:
Deser z gruszkami. Tym przepisem zaskoczysz gości
Szukasz pomysłu na deser, którym zaskoczysz swoich gości? Mam dla ciebie przepis na popularne ciasto fale Dunaju w odmienionej wersji. Polecam, zamiast jabłek dodać do niego gruszki, a całość ozdobić przyjemnie chrupiącą kokosową posypką. Smakuje obłędnie i pięknie prezentuje się na stole. Ważne, by wybrać mniej dojrzałe gruszki, by nie puściły zbyt wiele soku. Polecam także wyjąć wszystkie potrzebne składniki na ok. godzinę przed pieczeniem, żeby nabrały temperatury pokojowej.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne ciasto z gruszkami i kremem.
Przepis na ciasto fale Dunaju z gruszkami i kokosem
czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja na blachę 23 × 33 cm
poziom trudności: średni
Składniki:
ciasto:
- 350 g mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 6 jajek,
- 250 g miękkiego masła,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki zimnej wody,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka esencji waniliowej lub 1 łyżka cukru waniliowego,
- łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki imbiru,
- ok. 3 gruszki,
krem:
- 500 ml mleka,
- 180 g cukru,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka esencji waniliowej,
- 250 g miękkiego masła lub margaryny,
posypka kokosowa:
- 5 łyżek wiórków kokosowych,
- 25 g masła,
- 3 łyżki cukru.
Jak zrobić ciasto fale Dunaju z gruszkami i kokosem?
Przygotuj i upiecz ciasto:
- Miękkie masło utrzyj z cukrem i wanilią.
- Nie przerywając ucierania, dodawaj jajka.
- Stopniowo wsypuj mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Następnie połowę ciasta przełóż do niedużej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Resztę zmiksuj na małych obrotach z kakao, cynamonem, imbirem i zimną wodą.
- Tak przygotowane ciasto przełóż delikatnie do blaszki z jasnym ciastem, wygładź łyżką.
- Umyj i obierz gruszki, pokrój je w plastry.
- Poukładaj na cieście gruszki, wypukłą częścią do dołu. Lekko dociśnij.
- Piecz ciasto przez ok. 40 minut. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
- Gotowe ciasto wyjmij z blaszki i wystudź.
Przygotuj krem:
- Z podanej porcji mleka odlej pół szklanki i wymieszaj z mąką pszenną i ziemniaczaną.
- Resztę mleka zagotuj z cukrem i wanilią.
- Wlej do gotującego się mleka mieszankę z mąkami, przez cały czas mieszaj.
- Gotuj ok. 2 minuty.
- Przełóż masę do miseczki i odstaw do wystudzenia. Raz na jakiś czas ją przemieszaj.
- Utrzyj miękkie masło lub margarynę i stopniowo dodawaj przestudzoną masę.
- Tak przygotowanym kremem posmaruj wierzch ciasta.
Przygotuj kokosową posypkę:
- Na patelnię przełóż wiórki kokosowe, masło i cukier,
- Włącz mały ogień i podgrzewaj całość, aż się połączy i lekko zrumieni.
- Posyp ciasto posypką i wstaw do lodówki na ok. godzinę. Smacznego.
Czytaj również: Fantastyczna zebra – przepis na kulinarny hit lat 90. Dodaj do ciasta gazowany napój, a wypiek będzie zachwycająco lekki i puszysty
Zobacz przepisy na wypieki z jabłkami ze Strony Kuchni: