W skrócie
Ciasto z jabłkami. Prosty przepis na deser
Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na klasyczną tartę z jabłkami i cynamonem. Maślane, kruche ciasto wypełnione kwaskowatymi jabłkami, smakuje wprost obłędnie. Do tego odrobina lodów waniliowych lub bitej śmietany i mamy deser lepszy niż z cukierni. Proponuję udekorować wypiek ozdobną krateczką i listkami z ciasta oraz posypać cukrem pudrem i cynamonem. To nie takie trudne jak się wydaje. Serdecznie polecam!
Zobacz w galerii, jak zrobić tartę z jabłkami krok po kroku
Przepis na tartę z jabłkami
Czas przygotowania: ok. 30 minut, pieczenie ok. 45 minut.
Porcja na standardową blaszkę do tarty.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 200 g zimnego masła,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- łyżka cukru waniliowego/esencji waniliowej,
- około 4 jabłka, najlepiej kwaśne, do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka cukru pudru.
Jak zrobić kruche ciasto z jabłkami?
Przygotowanie:
Na stolnice przesiej mąkę, dodaj zimne masło i posiekaj nożem. Następnie dodaj żółtka, cukier, wanilię i szczyptę soli i ponownie posiekaj nożem, a następnie szybko zagnieć kruche ciasto.
Dobra porada: kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania, ciepło rąk roztapia masło. Dlatego warto jak najdłużej zagniatać ciasto nożem lub specjalnym siekaczem do kruchego ciasta. Możesz także po wyrobieniu zawinąć ciasto w folię spożywczą i schować do lodówki na co najmniej 30 minut.
Umyj i obierz jabłka. Pokrój owoce na cząstki.
Ciasto podziel na 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkuj i wyłóż nią formę na tartę, razem z brzegami.
Na cieście ułóż jabłka, możesz oprószyć je cynamonem, a jeśli są bardzo kwaśne, to posyp je także łyżeczką cukru.
Rozwałkuj resztę ciasta, potnij na paseczki i ułóż na tarcie krateczkę. Możesz także wyciąć z ciasta listki i udekorować nimi środek wypieku.
Piecz ciasto w 180 stopniach Celsjusza około 45 minut. Można jeść jeszcze ciepłe!
Ciasto będzie pięknie wyglądać i cudownie pachnieć, jeśli przed podaniem oprószysz je cynamonem wymieszanym z cukrem pudrem. Smacznego!
Tarta na słodko – wypiek z Francji
Tarta to jeden z najpopularniejszych wypieków w kuchni francuskiej, wykonywany najczęściej z ciasta kruchego, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Kruchym ciastem wykładamy okrągłą formę o pofalowanych brzegach, a środek wypełniamy ulubionym nadzieniem. To pyszna alternatywa wobec szarlotki z bezą.
Natomiast smakoszom wypieków sprzed lat polecamy szarlotkę z papierówek oraz klasyczną szarlotkę na kruchym cieście.
Miłośnicy dużo słodszych ciast z jabłkami chętnie zjedzą szarlotkę z budyniem, która pasuje idealnie do filiżanki gorącej kawy lub herbaty.
Zobacz także: Sprawdzone przepisy z jabłkami. Oto 19 sposobów na owoce
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?