Spis treści
Maj to dość specyficzny miesiąc. Teoretycznie jest ciepły, ale do połowy maja mogą zdarzać się przymrozki i to koniecznie trzeba wziąć pod uwagę. Jest sporo kwiatów i warzyw, które są wrażliwe na zimno i je powinno się sadzić dopiero po 15 maja, bo wcześniej istnieje duże ryzyko ich zniszczenia przez spadki temperatury. Warto wiedzieć, że dla niektórych niszczące zimno niekoniecznie dosłownie musi oznaczać spadek temperatury poniżej zera stopni, ale nawet do około +5ºC.
Na co zwrócić uwagę, sadząc rośliny
Dla nasion ważna jest nie tylko temperatura powietrza, ale przede wszystkim podłoża – są takie, które powinny być wysiewane do ogrzanej już ziemi. Dla nich ważna jest nie tylko pogoda w maju, ale też to, jaka była do tej pory. Jeśli wiosna przyszła późno, a kwiecień był zimny, nie należy spieszyć się z siewem. Jednak można dla nich wcześniej przygotować ziemię – okryć ją agrowłókniną (najlepiej ciemną), dzięki czemu ziemia szybciej nagrzeje się.
Rośliny kiełkują w określonej temperaturze, która jest bardzo zróżnicowana, w zależności od gatunku. Niektórym wystarcza kilka stopni ciepła, inne kiełkują dopiero powyżej 10ºC, a nawet więcej. Jeśli wysiejemy je, kiedy jest zbyt zimno, nasiona zdążą zgnić, zanim wykiełkują.
Zobacz w galerii, co posiać i posadzić w maju