Czarna porzeczka - wielka moc małych owoców

Akcja specjalna Tymbark
Kiedy szczególnie warto sięgnąć po czarną porzeczkę? Właśnie jesienią najbardziej opłaci się pamiętać o właściwościach tych małych owoców, w których skryta jest prawdziwa witaminowa bomba! To właśnie w nich znajduje się więcej witaminy C w porównaniu do innych, również bogatych w ten składnik owoców takich jak cytryna lub kiwi. Sprawdź, jak wielka jest siła czarnej porzeczki.

Choć mała i niepozorna, jest źródłem wielu witamin ważnych dla organizmu. Czarne porzeczki są bogate w mikroelementy takie jak: potas, fosfor, magnez, a także witaminę C. Z właściwości tego wyjątkowego owocu skorzysta cała rodzina. Szczególnie o tej porze roku warto pamiętać o zbliżającym się okresie przeziębień oraz zachorowań i zadbać o to, aby produkty z czarnej porzeczki znalazły się w naszej domowej spiżarni. W sezonie można ją jeść tuż po zerwaniu z krzaka, a później najwygodniej w postaci domowych przetworów, nektarów czy herbatek, nie tracąc jej właściwości zdrowotnych.

„Czarna porzeczka ma nieskończoną ilość zalet i fantastycznie wpływa zarówno na kondycję kobiet, dzieci oraz osób starszych. Już zaledwie 100 gramów tego owocu pokrywa dwukrotne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C, która jest tak ważna dla prawidłowej pracy układu odpornościowego. Znajdziemy w niej również takie witaminy jak B1, B2, B6, a także inne bardzo ważne dla naszego zdrowia mikroelementy m.in. żelazo. Ten mały owoc to naturalne bogactwo witamin dla całej rodziny” – mówi Elżbieta Lange, psychodietetyk i coach zdrowia. „Ponadto owoce czarnej porzeczki są bogatym źródłem antyoksydantów, które łagodzą stany napięcia i sprawiają, że organizm lepiej radzi sobie ze stresem” - dodaje ekspertka.

Czarna porzeczka - wielka moc małych owoców
tymark

Korzystaj z dobrodziejstw czarnej porzeczki o każdej porze roku
Czarna porzeczka to owoc trudny w obróbce i dostępny tylko w sezonie. Najłatwiejszym sposobem na dostarczenie go do organizmu o każdej porze roku jest wykorzystanie gotowych produktów dostępnych na rynku. Tymbark 50 lat temu opracował pierwszą w Polsce recepturę pozwalającą na uzyskanie pełnowartościowego nektaru, gotowego do spożycia w wygodniej formie, który otrzymał znak „Jakość Tradycja” przyznawany tradycyjnym produktom żywnościowym wysokiej jakości z 50-letnią tradycją wytwarzania. Od niedawna charakterystyczny smak porzeczek możemy odkryć na nowo w połączeniu z innymi owocami np. bananem lub mango.

Więcej na: www.tymbark.com

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna